Dette bør du se etter når du kjøper bruktbil

Som ung eller bare uerfaren bilkjøper er det ikke alltid like lett å vite hva man bør se etter.

SJEKK SELV: Selv om du er uerfaren, er det ingen unnskyldning for ikke å sjekke bruktbilen grundig før kjøp. Her er NAFs Jan Ivar Engebretsens råd. Foto: NAF
SJEKK SELV: Selv om du er uerfaren, er det ingen unnskyldning for ikke å sjekke bruktbilen grundig før kjøp. Her er NAFs Jan Ivar Engebretsens råd. Foto: NAF Vis mer

Skal du kjøpe bruktbil, og føler deg usikker på hva du bør se etter? Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver hos NAF, forteller at kjøpets viktigste element er kjøpskontrakten. Når prisen er bestemt og kontrakten er oppfylt er kjøpet nesten så godt som i boks.

Sjekk også her for en pekepinn på hva bilen er verdt

Det gjenstår likevel to viktige dokumenter som må sendes til Statens vegvesen:

Les også: Slik sjekker proffene bruktbilen

Sjekkliste

Engebretsen oppsummerer de viktigste punktene for kjøp av bruktbil her:

  • Sjekk at alle avgifter er betalt, spesielt årsavgiften.
  • Sjekk at bilen er EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som at bilen er i tipp-topp stand. Den tilfredsstiller bare visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien.
  • Sjekk at bilen er fri for heftelser, altså at ingen bank eller annen utlåner har pant i bilen. Gamle lån må gjøres opp før salg, ellers kan banken kreve tvangssalg hvis lånet misligholdes. Dette er uavhengig av hvem som eier bilen.
  • Sjekk at bilen har vært på service jevnlig og spør om det er skiftet andre vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice, samt at kilometerstanden stemmer.
  • Spør og sjekk om bilen har vært utsatt for kollisjon eller større skader, og hvordan dette er reparert. Og hva med rust?
  • Prøvekjør bilen. En bil til 20.000 kroner skal kjennes brukt ut, men alt bør virke som det skal. En nyere bil til 300.000 skal fortsatt være «fast i fisken» og ha litt nybilfølelse igjen. En ren og ryddig bil vitner om en eier som har tatt godt vare på bilen.
  • Virker alt? Se at alle lys er i orden, at vifteanlegget fungerer, brekket holder bilen i ro, spaker og håndtak fungerer. Dette bør du sjekke inne i bilen.
  • Sjekk at alle nøkler følger med.
  • Ikke glem forsikring. Før du kjører bilen, må du bestille forsikring.
Her finner du billigste bilforsikring

Til sist anbefaler Engebretsen fra NAF å ta en NAF-test før du kjøper.

ER ALLE MED? Bilnøkler er kostbare, og du vil helst ikke at noen skal være på avveie. Sørg for at alle følger med på kjøpet. Foto: ALL OVER PRESS
ER ALLE MED? Bilnøkler er kostbare, og du vil helst ikke at noen skal være på avveie. Sørg for at alle følger med på kjøpet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


- Du kan spare deg selv for mye irritasjon og store kostnader ved å forlange at bilen skal gjennom NAF-test før du slår til. Testen er mye mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si noe om den tekniske kvaliteten på bilen langt utover en EU-kontroll.

Men merk at selger har større ansvar enn han eller hun kanskje er klar over

Folk klager mest på bil

Forbrukerrådets nettjeneste viser i sin henvendelsesstatistikk at det er nettopp bil folk klager mest på. Bilhandel har vært på toppen minst de fire siste årene. I 2013 var det 10.819 henvendelser fra forbrukerne angående bilsalg.

Les mer: Bruktbilkjøp på klagetoppen

”Bil er et av de største problemområdene for norske forbrukere, og er også det Forbrukerrådet får flest spørsmål om og klager på. I mange tilfeller hadde problemene vært løst med skikkelige kontrakter.” skriver Forbrukerrådet.

Skal du selge selv, bør du også sjekke hva bilen kan være verdt

Av: Helene Jonsmyr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer