Dette bør du sjekke før du kjøper solbriller til bil

Innsiden av glasset er noe av det viktigste.

Det er viktig å velge et par solbriller som ikke hindrer sidesynet. Foto: Panthermedia
Det er viktig å velge et par solbriller som ikke hindrer sidesynet. Foto: Panthermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solbriller til bilen? I tusener av norske hanskerom ligger det utallige varianter av bensinstasjonbriller og gamle briller som forlengst er passé. Briller du helst ikke vil bli sett med, men som fortsatt duger.

Spesielt viktig når solen står lavt

Men duger de, egentlig? Valg av briller til bil er langt viktigere enn cafébriller, spradebriller - eller sportsbriller (med mindre du bedriver heseblesende ekstremsport som kan utøve fare for din og ikke minst andres liv eller helse). Og det er spesielt viktig på denne tiden av året, når solen står lavt og treffer deg midt i øynene.

Hvilket merke og hvilken prisklasse du velger er opp til deg - men det er et par ting du bør være på utkikk etter. Her er sjekklisten.

Visste du at hver femte solbrille er feilmerket?

Dette bør du se etter:

POLAROID-TESTEN: Du ser enkelt gjennom ett og ett polarisert brilleglass, men når de overlapper blir det helt svart.  Foto: Elisabeth Dalseg
POLAROID-TESTEN: Du ser enkelt gjennom ett og ett polarisert brilleglass, men når de overlapper blir det helt svart. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Polariserte glass

– Du bør se etter polariserte briller, det man gjerne kaller Polaroid-briller, sier Camilla Nielsen, nordisk markedssjef for brilleprodusenten Luxottica, til DinSide. – Disse glassene tar bort, eller minimerer refleksjoner fra vannspeil i veien - eller fra vinduer og andre biler.

Det kan godt hende du har briller med polariserte glass uten å vite det - og det er enkelt å sjekke. Det eneste du trenger er et par andre briller med polarisert glass: Hold dem over hverandre; enten rett, eller vri glassene 90 grader. Er begge glassene polariserte vil det bli helt svart og umulig å se igjennom brilleglassene der de overlapper.

Sjekk innsiden av glasset
80-tallsspeilbrilleglassene er på full fart inn igjen, og det må du gjerne velge - så lenge speilene ikke er lagt på innsiden. Her bør glassene ha fått spesialbehandling:

– Sjekk at du får en brille med antirefleksfunksjon på innsiden av glasset. Det hender solen kommer inn fra sidene, og da er det viktig at du ikke blir blendet av refleksjoner fra din egen brille.

Nye solbriller? Bestill fra Italia, spar tusener

Gå for brunt
Når det kommer til fargen på glasset, er det mye smak, behag og stil. Men ønsker du best mulig kontraster er rådet klart: Gå for brunlige glass.

– Grålige glass er best for å avspeile fargene slik de er i virkeligheten, mens glass med bruntoner gir bedre kontraster, sier Nielsen.

Det aller viktigste er at solbrillene er komfortable å ha på seg, sier Camilla Nielsen.  Foto: Elisabeth Dalseg
Det aller viktigste er at solbrillene er komfortable å ha på seg, sier Camilla Nielsen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Utseendet teller

Om du ser pen ut med bilbrillene på nesen er (oss) knekkende likegyldig: Det som er viktig er hvordan de passer blikket ditt. Brilleglassene bør være store slik at de dekker så mye av synsfeltet som mulig.

Stangen på siden bør imidlertid ikke dekke; så her er det tynn stang som gjelder. Eventuelle wraparound-gjenlevninger fra 90-tallet bør du parkere på loftet eller bruke når du jobber i hagen - ikke i bilen.

– Det gir deg jo automatisk tunnellsyn, og det er jo ikke noe å trakte etter, sier Nielsen.

Les også: Merket du skal se etter når du kjøper briller

Prøv, prøv, prøv
Uansett hvor gode brillene er teknisk, er det viktig at de passer deg; ansiktet ditt og nesen din. De bør sitte godt, og det bør føles bra:

– Det aller viktigste er imidlertid at de er komfortable, avslutter Nielsen. – For briller som ikke er gode å ha på seg, de dropper vi å bruke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer