Guide til kjøp og salg av bil:

Dette bør du tenke på når du kjøper nybil

Hva slags ekstrautstyr skal du velge? Og hvor lenge bør du beholde bilen?

KJØPE NY BIL: Det kan være lurt å beholde bilen ut garantitiden. Men å velge rød lakk kan straffe seg når den skal selges. Foto: Anders Wiklund/TT
KJØPE NY BIL: Det kan være lurt å beholde bilen ut garantitiden. Men å velge rød lakk kan straffe seg når den skal selges. Foto: Anders Wiklund/TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vår anbefaling til privatpersoner som kjøper ny bil er at de beholder den i fem år eller til kjørte 100.000 kilometer, sier Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge.

Årsaken til det er enkel. Nemlig garantiperioden, hvor Norge har ligget på verdenstoppen i flere år.

I dag opererer alle bilprodusentene med fem års garanti. Det eneste unntaket er Kia, som er markedsledende med sine sju år. Her kan du se Forbrukerrådets omfattende bilgarantiguide.

Det største verditapet kommer som kjent i løpet av de to første årene. Det bekrefter kommunikasjons-rådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

– Det lønner seg å vente i tre år før man selger. Men ifølge et gammelt regnestykke kom vi fram til at det du får mest igjen for bilen etter hele sju år, sier han til Dinside.

Ta vare på bilen din

I garantitiden er det leverandøren som er ansvarlig dersom det skulle oppstå problemer. Disse kan være svært kostbare, og kanskje når det passer dårligst for deg og økonomien din.

Merk deg at garanti aldri er gratis.

Fordelen er imidlertid at bilholdet i garantiperioden tilnærmet bekymringsløst, og man trenger ikke frykte om noe ryker og hvor mye dette vil koste. Autolease-sjefen mener likevel det er viktig å passe på generelt vedlikehold og service, også i garantiperioden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer