Bilbatteri

Dette dreper batteriet

Det er fire ting som gjør at startbatteriet i bilen din tar kvelden altfor tidlig. Den gode nyheten er at dette kan du enkelt fikse selv.

FLATT BATTERI: Framover vil nok mange bilister oppleve at de ikke får start på bilen, da kan det være lurt å ha dette trikset på lur. Video: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert

Småkjøring, småkjøring, småkjøring.

Etter flere måneder med vinter og kaldstart, er vi inne i den perioden av året da svært mange bilister opplever startproblemer og nødstopp lang veien. Hovedårsaken er mange kort kjøreturer med bruk av varme i seter og ratt, samt varmetråder i bakrute, speil og frontrute, har tappet batteriet for strøm. For mange bileiere er akkurat dette normalen nå på vinteren. Etter mange mørke og kalde uker, synger batteriet nå på siste verset.

- Våre veipatruljer har det travelt om dagen på grunn av kuldegradene. Og det er batteriproblemer som går igjen, bekrefter Petter Schøyen, leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Han kjenner igjen problemet med mye småkjøring:

Småkjøring dreper batteriet

STRØMMEN KRYPER UT: Mellom polene på dette skitne batteriet, vil strømmen krype ut av seg selv sakte men sikkert. Resultatet blir dette. Et rent batteri holder på strømmen. Foto: Rune Korsvoll
STRØMMEN KRYPER UT: Mellom polene på dette skitne batteriet, vil strømmen krype ut av seg selv sakte men sikkert. Resultatet blir dette. Et rent batteri holder på strømmen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Kulda reduserer effekten på startbatteriet i bilen. Samtidig har mange mye småkjøring med bruk av alle elektriske varmere som finnes i moderne biler. Det betyr rett og slett at du tapper mer strøm fra batteriet enn det dynamoen klarer å lade tilbake. Etter en stund fører dette til flatt batteri og startproblemer, sier Schøyen.

Hans beste tips for å unngå problemene er ganske enkle:

- Enten må du nå kjøre en langtur eller to. Da får bilen tid til å lade opp igjen batteriet. Har du mye småkjøring, så dropp å skru på varmen i setene, i rattet, i bakruten og i frontruten. Alt dette stjeler strøm og gjør at batteriet sakte, men sikkert tømmes, forklarer veihjelp-sjefen.

Her er fire tips som gjør at du slipper nødstopp de neste ukene.

1. Småkjøring

Å starte bilen i kulde krever mye strøm fra batteriet. Har du samtidig mye småkjøring, betyr det at bilens dynamo ikke klarer å fylle på strømmen igjen, før det er klart for neste, korte kjøretur. Til slutt er batteriet tappet for strøm. OBS – også elektriske biler har et 12-volts startbatteri som sørger for å få i gang elmotoren og flyten av strøm fra det store batteriet.

VIL IKKE STARTE: Med et slikt batteri er det ikke mulig å få start på bilen nå på vinterstid. Foto: Rune Korsvoll
VIL IKKE STARTE: Med et slikt batteri er det ikke mulig å få start på bilen nå på vinterstid. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Løsningen for å unngå startproblemer, er å kjøre en langtur eller to innimellom eller å gi startbatteriet en vedlikeholdslading med en batterilader som du kjøper for noen hundrelapper i en butikk som selger bilutstyr.

2. Skittent batteri

At et skittent batteri lades ut av seg selv, er det ikke mange som vet. Med skitt og fuktighet på toppen av batteriet, vil strømmen krype ut av den ene batteripolen og over til den andre. Det betyr at batteriet tappes sakte, men sikkert for strøm. Løsningen er enkel: Sørg for at batteriet er rent og pent. Tørk av med en klut eller tørkepapir. Pass også på at batteriklemmer og batteripoler er godt festet og ikke har irr.

3. Står lenge

Dersom bilen ikke brukes på flere uker, vil dette også kunne tappe batteriet. Selv om alle strømbrukere er slått av, vil spenningen i batteriet gå ned over tid. Det kan derfor være lurt å kople batteriet til en lader med vedlikeholds-funksjon, dersom bilen ikke skal bruke på en stund.

4. Skru av strømbrukere

Moderne biler slår av lyset og de fleste strømbrukere automatisk når du slår av tenningen. På eldre biler er det ikke uvanlig at for eksempel lyset i kupen blir stående på natten over. Det er nok til å tappe batteriet for strøm. Også i moderne biler kan utstyr som er montert ekstra, som dashbordkamera, ladere til iPad eller andre ting som er koplet direkte til batteriet, sakte, men sikkert tappe bilen for strøm. Husk å kople slikt tilbehør av strømmen når bilen parkeres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer