Elektriske biler sliter med rustne bremser

Dette elbil-problemet kan koste deg 10.000 kroner ekstra

Rustne bremser kan fort bli et stort problem på elbiler

FARLIG RUST: – På elektriske biler som bremser bare du slipper gasspedalen, er de vanlige bremsene nesten aldri i bruk. Derfor oppstår det lett rust, sier Erik Dammen, som er leder av Trafikkstasjonen på Risløkka i Oslo. Foto: Rune Korsvoll
FARLIG RUST: – På elektriske biler som bremser bare du slipper gasspedalen, er de vanlige bremsene nesten aldri i bruk. Derfor oppstår det lett rust, sier Erik Dammen, som er leder av Trafikkstasjonen på Risløkka i Oslo. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

– Elektriske biler bremser automatisk når du slipper gasspedalen. Vi ser nå at dette kan gi store problemer med rust på bremsene.

Det er Erik Dammen, leder av Trafikkstasjonen på Risløkka i Oslo, som har sett en utvikling han liker dårlig. Rust på bremsene, spesielt bak, er allerede et problem på vanlige biler.

Tall fra Statens vegvesen viser at 179.105 biler hadde fått stryk på EU-kontrollen på grunn av rust på bremseskiver, -klosser og -kalipere (de små, hydrauliske pumpene som trykker bremseklossene mot bremseskivene) ved utgangen av oktober. I tillegg hadde 81.487 blitt underkjent på grunn av rust på bremserør.

Bruker ikke bremsepedalen

Det er først og fremst bremsene bak som er utsatt for rustangrep, mener Dammen.

- Problemet med rust på bremseskivene og -klossene er at bremseeffekten reduseres betydelig. Det kan bli farlig den dagen du plutselig har bruk for maksimal bremseeffekt. Så langt er det stort sett vanlige biler som har vært plaget med dette, sier han.

Nå ser imidlertid trafikkstasjon-lederen et enda større problem i anmarsj.

- Det er rust på bremsene til elektriske biler. Elbilene bremser automatisk når du slipper gasspedalen, og regenererer bremseenergien til strøm til batteriet. Det er sjelden behov for å bruke bremsepedalen som aktiverer bilens vanlige bremser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer