Test av billyktene er en viktig del av den store vintertesten som Dagbladet, Dinside og Autofil kjører i samarbeid med det finske magasinet Tekniikan Maillmaa. Hvordan lyktene ser ut, om de har halogen eller LED, sier lite om hvor godt lys de faktisk gir.

Nå er dette påbudt
LED-lykter gir ikke alltid bedre lys enn rimelige halogen-lykter. Derfor har vi testet 15 bensin- og dieselbiler og seks elbiler i Tekniikan Maillmaas lys-laboratorium, for å se hvilke biler som er best og hvilke som har ting som må forbedres.
Godt nærlys viktigst
Vi har testet bilene med de lyktene som er mest vanlige. Det vil si at Ford Focus, Dacia Duster, Citroen C4 Cactus, Opel Combo og Mitsubishi EclipseCross er testet med halogen-lykter, mens alle de andre har LED.
Vi legger mest vekt på et kraftige nærlys med god spredning ut til sidene. Det er her du har den korteste reaksjonstiden, dersom en fotgjenger eller syklist skulle dukke opp i mørket bak den møtende bilen.

Langt og bredt fjernlys er selvfølgelig også viktig for å kunne oppdage en elg eller andre hindringer langt framme på veien. I grafene lenger ned i saken kan du se lysbildet til alle testbilene. For noen av bilene har vi også markert lysbildet dersom bilen er utstyrt med dyrere lykter som ekstrautstyr.

Så dramatisk øker forbruket i kulda
Lille Mercedes på topp
De fleste bilene i testen har moderne LED-lykter som gir et hvitt og godt lys. Noen av de rimeligere bilene kommer imidlertid fortsatt med halogen som standard.
Blant de 15 bensin- og dieselbilene vi testet i vinter, var det nye Mercedes A-klasse som hadde det beste lyset. Det var den eneste av bilene som fikk karakteren 9 av 10 mulige.
Både Lexus ES 300h og Mitsubishi EclipseCross fikk skryt for nærlyset. Fjernlyset til Mitsubishi var imidlertid altfor kort og smalt. En innfødt «nordbo» som Volvo V60 overrasket oss med relativt svakt nærlys.

DE BESTE OG DÅRLIGSTE
Karakter 9: Mercedes-Benz A-klasse
Karakter 8: Audi A1, Honda CR-V, Hyundai Kona, Hyundai Kona Electric, Kia Ceed, Kia e-Niro, Lexus ES300, Peugeot 508 og Volvo V60.
Karakter 7: BMW X2, BMW i3, Jaguar i-Pace, Jaguar E-Pace, Nissan Leaf og Tesla Model S.
Karakter 6: Citroen C4 Cactus, Dacia Duster, Ford Focus, Mitsubishi EclipseCross og Opel Combo.
Dårlig lys-automatikk
Vi testet også seks elektriske biler, alle med LED-lys, og her var det Kia Soul og Hyundai Kona som hadde den beste kombinasjonen av nær- og fjernlys. Tesla Model S hadde det lengste fjernlyset, men kort og smalt nærlys.
Hos flere av de andre bilene er det godt rom for forbedring. Det gjelder ikke bare styrken, lengden og bredden på lysene, men også hvordan de fungerer i praksis. Ikke minst de bilene som har automatisk fjern- og nærlys har en del svakheter og viser at denne teknologien ennå ikke er godt nok utviklet.

Testresultat - elbiler

Kjører i blinde
I de fleste av disse bilene opplevde vi både blending av motgående kjøretøy og at tenningen av fjernlys etter et møte med en bil var altfor treg. Resultatet var at vi kjører nærmest i blinde en lang strekning og ikke hadde mulighet til å oppdage hindringer på veien foran.
I tillegg er det noen biler som ikke tenner fjernlyset før de kommer opp i 50 eller 60 km/t. Det er altfor sent. Lexus er blant de sistnevnte. Her får vi heller ikke maksimal styrke på fjernlyset før ved 120 km/t, når lysbryteren står på «automatisk». For å få maksimalt lys, må du med andre ord fortsatt skifte manuelt.
Ingen topp-karakter
Årsaken til at ingen bil oppnådde toppkarakteren 10, var at de hadde for dårlig fjern- eller nærlys, eller at de manglet lyktespylere, mangler ved lys-automatikken som nevnt ovenfor eller automatisk tenning av baklysene sammen med kjørelyset. Det siste manglet blant annet på Mercedes og Dacia.
Testresultat

