En nødstopp langs veien er sjelden hyggelig. Bedre blir det ikke når bilen er fullastet og familien er på vei til etterlengtet ferie. Det er ikke bare ubehagelig. Det kan være trafikkfarlig.
Svenske Länsförsäkringar, som forsikrer 3,2 millioner kjøretøyer i vårt naboland, har laget en rapport over bilene som oftest får problemer langs veien ... og de som bare går og går.

Disse 38 bilene er brannfarlige
Skadene ekspertene har studert nærmere er motor, kjøle/varmeanlegg, girkasse/drivverk, elektronikk, drivstoffsystem, styring og bremser.
De beste bilene
Forskjellen på de dårligste og beste bilene er svært stor. I den såkalte Maskinskaderapporten 2020 er Lexus, Kia og Toyota nesten usynlige i statistikken. Det betyr at de nesten aldri får problemer langs veien. Også Honda og Mazda er blant bilmerkene med svært få nødstopp lang veien.

Alle unntatt Kia har fem års nybilgaranti. Kia med sine sju år, kan muligens ha noen flere feil som blir ordnet på garantien uten at de registreres i denne rapporten. Det kan også være at noen merker er flinkere enn andre til å ta reparasjoner på såkalt «goodwill» etter at garantien har utløpt. I så fall kan også dette påvirke statistikken noe.
De dårligste bilene
I den andre enden av statistikken finner vi Porsche, der sju av 100 biler får problemer langs veien hvert år. Nest dårligst er Jeep med 5,5 og Land Rover/Range Rover med 5 av 100 biler med stopp langs veien hvert år.

Å kjøpe dyr bil er med andre ord ingen garanti for å slippe problemer - heller tvert imot, kan det virke som. Gjennomsnittlig skadefrekvens for alle bilene i undersøkelsen, er til sammenlikning 1,7.
Dyre skader på motor

Ryker på 15.000 for rustne bremser
Den vanligste årsaken til stopp langs veien er motorskader og feil på kjøleanlegget, med henholdsvis 27 og 25 prosent av tilfellene. Motorskader er også den klart dyreste skaden, med en snittpris på rundt 25.000 kroner i Sverige. Typiske skader er tannremsbrudd og feil på systemet som renser eksosen. Bilene har kjørt rundt 81.000 kilometer når disse skadene oppstår.
Når det gjelder motorskader er det fortsatt Lexus som er best, med Toyota og Honda på de nest beste plassene.
Seat, Land Rover/ Range Rover og Jeep er bilene med flest motorskader. Her er det turbo-problemer som går igjen. «Jo større motor, jo oftere ser vi at det oppstår motorskader», konkluderer rapporten.

Mest feil på dieselbiler
For Porsche er det ført og fremst skader på girkasse og drivverk som går igjen. En tredjedel av alle skadene til Porsche i undersøkelsen gjelder firehjulstrekken.
En annen konklusjon i rapporten, er at dieselbiler totalt sett er noe mer utsatt for maskinskader enn bensinbiler. Det mest typiske på dieselbilene er skader på systemene for eksosrensing, svinghjul, fordelingskasse/firehjulstrekk, innsprøytingsdyser og dieselvarmer.

Derfor tilbakekalles alle nye Volvo-er
Typiske skader på bensinbiler er tannremsbrudd og skader som krever komplett motorbytte.
Kjenner seg ikke igjen
I en kommentar til undersøkelsen, sier Brand Experience Manager Maren Helgestuen i Porsche Norge følgende:
- Vi kjenner oss ikke igjen i resultatet fra rapporten du refererer til. Porsche har en lang og veldokumentert historie på å levere kvalitet, eksempelvis dokumentert gjennom anerkjente JD Power som i 2019 kårer Porsche til ”Most Dependable Overall Vehicle”. Verdt å nevne i denne sammenheng er også at over 70 prosent av alle Porsche noen gang bygget, fortsatt er på veien.
Espen Olsen er informasjonssjef i Toyota og Lexus i Norge og er selvfølgelig svært fornøyd med resultatene i undersøkelsen:
- Det er gledelig å se en uavhengig rapport som bekrefter ledende kvalitet og driftssikkerhet for Lexus og Toyota. Det er nok en bekreftelse på at vår gjennomprøvde hybridteknologi er nærmest problemfri, kommenterer Olsen.
