Dette er Dakar 2004

Første nyttårsdag går startskuddet for et av verdens mest berømte arrangementer - Dakar-rallyet. Norske Pål Anders Ullevålseter er blant eventyrerne som skal forsøke å kjempe seg frem til Dakar i løpet av 18 dager.

Publisert
Sist oppdatert
Foto: Nissan
Foto: Nissan Vis mer


Mens fjorårets løp endte opp i den egyptiske rødehavsbyen Sharm el Sheik, er årets løp tro mot tradisjonene. De mange hundre deltakerne skal nemlig i likhet med pionerene i 1978 sette kursen mot klassiske Dakar, hovedstad i den Vest-afrikanske kyststaten Senegal.

Den ekstraordinære kjøreturen skal gå gjennom to europeiske og fem afrikanske land. På den franske startstreken står nærmere 200 motorsykler, rundt 150 biler og nærmere 70 lastebiler, etterfulgt av cirka 200 støttekjøretøyer. I og på de mer enn 600 kjøretøyene finner vi deltakere fra 41 nasjoner, deriblant tyske Jutta Kleinschmidt, en av tre deltakende kvinner.

11.000 kilometer

Foto: Dakar 2004
Foto: Dakar 2004 Vis mer


18 dager og 17 etapper senere vil de beste kjøretøyene og de tøffeste førerne ha tilbakelagt over 11.000 kilometer, hvorav drøye 9.000 av dem på det afrikanske kontinentet. Den afrikanske delen av løpet går gjennom Marokko, Mauritania, Mali, Burkina Faso og ender altså opp i Senegal.

Mens de profesjonelle lagene ofte nyter godt av et stort og ressurskrevende støtteapparat, må amatørene, som utgjør 80 prosent av deltakerne, stort sett stole på seg selv og andre deltakere. Amatørenes sjanser til å fullføre er derfor betraktelig lavere enn for de profesjonelles vedkommende.

TV2 og Eurosport

Foto: Dakar 2004
Foto: Dakar 2004 Vis mer


Både NRK, Sveriges Television og svensk TV4 kommer til å sende innslag fra Dakar 2004 i sine ordinære sportssendinger. Men blant de skandinaviske TV-kanalene er det norsk TV2 som i år satser tyngst på ørken-rallyet. TV2 vil sende 10-minutters sammendrag hver eneste kveld i egne SportXtra-sendinger.

Den aller beste dekningen får du imidlertid på Eurosport. Eurosport tilbyr 30-minutters sendinger hver dag, sendinger som i tillegg vil bli sendt i reprise inntil tre ganger per døgn. Full oversikt over TV2 og Eurosports sendetider finner du her.

17 etapper

Foto: Pål Anders Ullevålseters hjemmesider
Foto: Pål Anders Ullevålseters hjemmesider Vis mer


Årets løp går over 11.090,5 kilometer, hvorav 5.430,5 kilometer er spesialetapper. Du får full oversikt over de 17 etappene her.

199 motorsykler

Pål Anders Ullevålseter vil være blant de foreløpig 199 påmeldte motorsyklistene som deltar i årets løp. I tillegg stiller 10 deltakere med firehjuls-motorsykler. Full oversikt over deltakere og redskap finner du her.

153 biler

Kart: Dakar 2004
Kart: Dakar 2004 Vis mer


Fjorårets Dakar-løp ble fullstendig dominert av Mitsubishi, som tok samtlige medaljeplasser. Også i årets løp stiller Mitsubihishi mannsterkt, med en lang rekke Pajeroer. I det hele tatt domineres startlisten av japanske biler, deriblant Toyota Land Cruiser, Nissan Patrol og Nissan Terrano. Men vi finner også europeiske biler, deriblant en rekke Land Rovere, to BMW X5 og to Volkswagen Touareg. Sør-Korea er representert ved Hyundai Terracan og Kia Sorento, mens USA er representert med Chevrolet Blazer. Vi nevner også at folkelige modeller som Nissan X-Trail og Toyota RAV4 deltar i årets løp. Foreløpig ser det ut til å bli 153 biler som stiller til start. Full oversikt over alle bilene og førerne finner du her.

68 lastebiler

De tyngste kjøretøyene finner vi selvsagt i lastebilklassen. Foreløpig ser 68 lastebiler ut til å stille til start i denne klassen, som i fjor ble dominert av Kamaz og Tatra. Oversikt over lastebilklassen finner du her.

Kilde: www.dakar.com


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer