Når kan man skifte til vinterdekk

Dette er datoene du må huske på

Noen kan legge om til vinterdekk allerede nå. Her får du informasjonen du trenger om å skifte hjul på bilen.

Pål Anders Ullevålseter og kona Mette Solli konkurrerer i hvem som skifter hjul på bilen raskest. Video/klipp/regi: Thomas Rasmus Skaug / Endre Vellene Vis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de tre nordligste fylkene kan man nå skifte til piggdekk, uten bekymring. Den magiske datoen for å kunne skifte til dekk med pigger er nemlig 15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark. Nordlendingene må sko av piggene før 1. mai.

Folk i resten av landet må vente til 1. november, for å få lov til å kjøre med piggdekk. Disse må være av igjen før første mandag etter 2. påskedag.

Kjører du med vinterdekk, uten pigger, kan du sko om når du vil.

Men. Selv om det ikke er tidsfrister knyttet til piggfrie dekk, så bør du være oppmerksom på at de oftest har dårligere egenskaper på sommerføre, enn vanlige sommerdekk.

Les for øvrig listen over elleve ting du lurer på om dekkene dine.

Mønsterdybden er viktig

Det er flere ting å ta hensyn til, enn bare datoene. Her får du informasjonen du trenger før du bytter hjul.

Dekkene skal ha minimum tre millimeter mønsterdybde i «piggdekkperioden», som altså er forskjellig for Nord-Norge og resten av landet. Utenom vinterperioden skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter.

Kjører du med tilhenger stilles det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk, som på kjøretøyet.

Sommerdekk skal ikke brukes på is eller snø, fordi de ikke har tilstrekkelig veigrep.

Dette er årets beste vinterdekk til bruk på vått føre.

PS: Merk at det det egne krav til mønsterdybde og vinterdekk for tunge kjøretøy (over 3.500 kilo). Det kan du lese om på Statens vegvesens nettsider.

Nær 1 prosent har ikke byttet

Ifølge en undersøkelse som InFact har utført for Dekkmann er det bare 41,2 prosent av oss som skifter hjulene på bilen selv. Et representativt utvalg bestående av mer enn 1.000 personer fra begge kjønn, alle aldersgrupper og fra hele landet ble spurt. Forutsetningen var at de eier egen bil.

Av dem som ikke skifter selv svarte 16,2 prosent at partneren gjør det, 6,7 prosent svarte «andre», mens 34,1 prosent svarte «verksted eller dekkhotell». Én prosent visste ikke, og hele 0,8 prosent svarte at de ikke hadde skiftet dekk siste år.

Hvem skiftet hjul på bilen? Andel
Jeg selv41,2 %
Verkstedet/dekkhotellet34,1 %
Partneren16,2 %
Andre06,7 %
Vet ikke01,0 %
Ikke skiftet siste år00,8 %

- Flere benytter proff hjelp

Blant kvinner viste det seg at det kun er 12,1 prosent som har skiftet hjul selv det siste året. 34,9 prosent av kvinnene svarte at det er partneren som har byttet hjul for dem, mens 40 prosent av kvinnene har brukt verksted eller dekkhotell.

I aldersgruppen 65 pluss, svarte hele 46,5 prosent av de hadde satt bort jobben til verksted eller dekkhotell, mens bare 25,2 prosent skiftet hjulene sine selv det siste året.

- Vi ser at flere og flere benytter seg av profesjonelle verksteder og dekkhotell. Da vi gjennomførte en liknende undersøkelse for fem år siden, svarte 25 prosent at de fikk profesjonelle til å gjøre dekkskiftet for seg, og nå er vi på nesten 35 prosent, forklarer produktsjef Torleiv Dalen Haukenes i Dekkmann.

Råd og anbefalinger

  • Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret.
  • Sommerdekk skal ikke brukes når det er vinterføre (f.eks. snø og is). Dekkene vil da ikke sikre tilstrekkelig veggrep.
  • Piggfrie vinterdekk på sommerføre har dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

Krav til dekk i vinterperioden

  • Mønsterdybden skal være minimum 3 mm, uansett dekktype.
  • Pigger er bare tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel). Kjøretøy til og med 3.500 kilo må ha piggdekk på alle hjul, dersom man velger piggdekk.
  • Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm.

Kilde: Statens vegvesen

Han mener dette følger en trend i det norske samfunnet - at folk kjøper seg tjenester som for eksempel å vaske hjemme hos seg.

- Med en økende urbanisering er det også flere som ikke har plass til å oppbevare dekkene sine hjemme, og derfor velger et dekkhotell. Vi tror andelen som bruker dekkhotell bare vil øke, fortsetter Haukenes.

- Slipper tunge løft

Hvis man setter bort dekkskiftet til profesjonelle, har man allerede betalt omtrent halvparten av hva det koster å få oppbevart dekkene på et dekkhotell.

For dem som har dårlig rygg og stor bil, med tunge hjul, kan det være klokt å varme opp og gjøre tøyeøvelser før man skal skifte hjul - eventuelt sette bort hele jobben, med hjulskifte og oppbevaring til profesjonelle - da slipper du den tunge bærejobben også.

Ifølge Norsk Kiropraktorforening har de tidligere opplevd en markant økning i henvendelser under sesongen for hjulskift.

- Den typiske skaden er akutt kink i ryggen, uttalte kiropraktor Martin Herneblad-Due for noen år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer