Beste vinterdekk på våt vei

Dette er de beste vinterdekkene på våt vei

... og andre som kjører mye på våt asfalt og vei.

VÅT VEI: Vil du ha et dekk som er aller best på våt vei, må du regne med at egenskapene på is er noe dårligere enn de beste. Foto: Rune Korsvoll
VÅT VEI: Vil du ha et dekk som er aller best på våt vei, må du regne med at egenskapene på is er noe dårligere enn de beste. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et vinterdekk med toppede egenskaper både for is og våt vei finnes ikke.

I den store, nordiske vinterdekktesten som Dagbladet, Autofil og Dinside gjør sammen med Aftonbladet i Sverige og magasinet Teniikan Maailma i Finland, legger vi aller mest vekt på egenskapene på is og snø, når vi kårer vinnerne.

Norge er imidlertid et langt land der mange kjører det aller meste av vinteren på bare og våte veier. Det er dermed slett ikke sikkert at disse dekkene passer deg best.

Å kombinere gode egenskaper på is og snø, med gode egenskaper på våt asfalt, er svært vanskelig. Derfor bør du velge dekk ut ifra dine kjøreforhold. Kanskje dekket som er best på våt asfalt og bra på snø, er det rette for deg?

Ikke best på alt

Ekspertene bekrefter at ett dekk ikke kan være best på alt.

– Når vi utvikler nye dekk har vi noen egenskaper som strider mot hverandre. Det beste eksempelet er egenskapene på is og på våt vei. Det er rett og slett ikke er mulig å putte alle de beste egenskapene inn i ett og samme dekk, sier Frank G. Larsen.

Helt siden Viking produserte dekk i Askim, har han jobbet med utvikling av dekk for nordiske forhold. Nå sist som teknisk sjef hos Continental, før han for ett år siden ble frittstående konsulent for bransjen i firmaet Dekksupport.

Best på våt vei

I årets vinterdekktest er Cooper er et godt eksempel på akkurat dette. Dekket har den aller korteste bremsestrekningen av alle de 22 dekkene på våt asfalt, og er samtidig blant de aller raskeste på banekjøring når det er vått.

Det betyr at både sidegrepet og bremsegrepet er svært godt. På is derimot, er bremselengden til dette piggdekket faktisk lengre enn for en del av de piggfrie vinterdekkene.

Bremsing på våt asfalt

# Dekk Bremselengde
1Cooper34,5 m
2Goodyear35,2 m
3Nexen36,5 m
4Vredestein37,0 m
5Yokohama37,4 m

* Dekk i fet tekst er piggdekk. Vanlig tekst er piggfrie dekk.

BALANSE: Continental, Goodyear og Nokian har alle dekk som forsøker å gi deg en god balanse mellom egenskaper på is og våt vei. Foto: Lasse Allard
BALANSE: Continental, Goodyear og Nokian har alle dekk som forsøker å gi deg en god balanse mellom egenskaper på is og våt vei. Foto: Lasse Allard Vis mer

Gode på det meste

En del produsenter forsøker derfor å balansere egenskapene, slik at dekket blir ganske bra både på is og våt asfalt. Nokian er kanskje den produsentene som klarer balansegangen best, med piggdekket Hakkapelliita 9.

Det bremser best av alle på is og har ganske kort bremsestrekning også på våt asfalt. Sidegrepet på våt asfalt er derimot bare middels. Også Continental Conti Viking Contact 7 er et godt balansert dekk. Det har den korteste bremsestrekningen på is, av de piggfrie dekkene, men har noen dekk foran seg på listen over de som bremser best på våt vei.

Det piggfrie dekket som bremser aller best på våt vei er Goodyear Ultragrip Ice Arctic, men det har fire andre piggfrie dekk foran seg på is-grep.

Bremsing på glatt is

# Dekk Bremselengde
1Nokian38,4 m
2Michelin39,2 m
3Continental39,5 m
4Goodyear39,8 m
5Hankook40,6 m

* Dekk i fet tekst er piggdekk. Vanlig tekst er piggfrie dekk.

Artikkelen fortsetter under bildelenken.

Mindre naturgummi

– Dersom vi konstruerer et dekk som har topp egenskaper på is, bruker vi mye naturgummi og en gummitype kalt PB. Dette dekket vil ikke kunne være blant de beste når det gjelder bremsing på våt asfalt, forklarer Larsen.

- For våtgrep må vi blant annet kutte ned på naturgummi og bruke en syntetisk gummitype vi kaller SBR. Et vinterdekk som gir deg topp egenskaper på våt asfalt, må nødvendigvis være noe dårligere enn de beste på is. Derfor er det viktig at du vurderer dine egne kjøreforhold og velger dekk deretter, sier han videre.

Vi har testet vinterdekkene i 14 forskjellige disipliner. Her er to eksempler som viser bremselengden på is og på våt vei. Du kan lese hele testen i lenken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer