Dette er de sikreste barnesetene

Barnet bør sitte med ryggen vendt mot kjøreretningen så lenge som mulig. Og det er de bakovervendte setene som gjør det best i ny test.

BAKOVERVENDT: Seter som er bakovervendt er ofte litt mer kompliserte å montere, men gir bedre sikkerhet ifølge Trygg Trafikk. Foto: NTB SCANPIX
BAKOVERVENDT: Seter som er bakovervendt er ofte litt mer kompliserte å montere, men gir bedre sikkerhet ifølge Trygg Trafikk. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har testet 17 barneseter for barn mellom 9 måneder og opp til 4 år.

Bilbarnesetene som gjør det best er de hvor barnet sitter med ryggen mot kjøreretningen.

BeSafe iZi Pluss på topp

Vinneren av testen er BeSafe iZi Pluss, som også er testens nest dyreste. Deretter følger syv seter som Folksam betegner som et godt valg.

Les også: NCAPs test av 35 barneseter.

Folksam opplyser at det er stolene som gjør det mulig for barnet å sitte baklengs så lenge som mulig, som utgjør den største forskjellen mellom de dårligste og de beste stolene.

Beatsafe iZi scorer også høyt med to andre modeller, Kid X1 i-Size og Modular RF. Begge disse fåes med isofix og til en pris omkring 4000 kroner, avhengig av hvor du handler.

Les også: Storkontroll av barneseter

Krever mye plass

VINNER: BeSafe iZi Pluss kommer best ut i den svenske testen med topp score.  Foto: BESAFE
VINNER: BeSafe iZi Pluss kommer best ut i den svenske testen med topp score. Foto: BESAFE Vis mer


Om vinneren iZi Plus kommenteres det i testen at det er en romslig stol som gjør at barnet kan vokse i den. Problemet med dette er da at stolen krever noe mer plass i bilen, og at beinstøtten kan gjøre det vanskelig å plassere stolen i midten av baksetet. Som Dinside har omtalt tidligere, er mange biler rett og slett for små for de bakovervendte barnesetene.

I testen er også to fremoverlente stoler representert. De har begge fått gode kritikker i europeiske tester, men de når derimot ikke helt opp i Folksams test.

- Det er fristende å tenke at gode testresultater fra kollisjonstester betyr god beskyttelse, men faktumet er at disse stolene kan føre til livstruende skader ved en alvorlig kollisjon, forklarer trafikksikkerhetsforsker Helena Stigson i Folksams artikkel.

- Årsaken er at alle belastningene i en kollisjon havner på barnets mage. Dette måles ikke ved alle de europeiske testene.

Billig og god

Britax Hi-Way II får også gode testresultater selv om det er er den billigste stolen i testen.

Stolen får pluss for god plass til beina, men blir trukket litt for feil i bruksanvisningen. Setet har ikke isofix, så det kan være smart å reise innom en forhandler første gangen du har planer om å montere den selv.

Da Forbrukerrådet testet bilbarneseter i fjor, var det tydelig at de rimeligste bilbarnesetene ikke var å anbefale.

Dårligst resultat

Av stolene som får nærmest stryk i testen er Cybex Pallas og Kiddy Guardianfix Pro 2. Begge stolene er fremmoverlente, vanskelige å montere og relativt dyre kontra Britax Hi-Way II, som kommer godt ut i testen.

Les også: Sitter du riktig i bilen?

Trygg trafikk opplyser på sine nettsider at for barn som sitter forovervendt blir belastningen på nakken stor, da færre av kreftene i kollisjonen tas ut av at kupeen.

Sitter banret derimot bakovervendt, er det ikke noen fare om beina blir for lange for setet, så lenge det ikke vokser ut av nakkestøtten.

De sier videre at i nyere biler er det enda viktigere at barnet sitter sikret bakovervendt, da bilens kupe er enda stivere enn før for å bevare den inntakt ved eventuelle kollisjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer