Test av barnestoler 2019

Dette er de sikreste barnesetene

Norske BeSafe iZi Plus er best av alle i Folksams nye barnestoltest. Den har ny sidebeskyttelse og kan brukes bakovervendt til barnet er fem år.

DERFOR BØR SETET VÆRE BAKOVERVENDT: Video fra kollisjonstest med framovervendt barnestol vise de store belastningene på hode og nakke. Video: Folksam Vis mer Vis mer
Publisert

Det er det svenske forsikringsselskapet Folksam som har testet elleve barneseter som passer til barn fra ni måneder til fire år. I tillegg vises resultatene fra fem stoler som ble testet i 2017, men som fortsatt er i salg.

BEST: Dette er den beste stolen i testen. Den kan brukes fra barnet er ni måneder til fem år. Foto: HTS
BEST: Dette er den beste stolen i testen. Den kan brukes fra barnet er ni måneder til fem år. Foto: HTS Vis mer

Fire av stolene får toppkarakteren 4. Best av alle er altså BeSafe iZi Plus X1, fra HTS. Den er beregnet på barn fra 9 måneder til fem år (25 kilo) og har ny sidekollisjons-beskyttelse. Stolen har en deformasjonssone, på samme måte som fronten i en bil. Den tar opp kraften fra kollisjonen før den treffer barnet, ifølge testen.

Flere bra valg

Den norske barnestol-produsenten har også to andre stoler som får beste karakter - BeSafe iZi Kid X2 og X3. Den siste stolen med karakteren 4 er Britax Römer Max-Way Plus.

Flere av stolene med karakteren 3 blir også betegnet som bra valg av Folksam. Felles for alle disse stolene er at de brukes bakovervendt.

Akkurat dette er et viktig poeng. Folksams tester viser at belastningene i en frontkollisjon er tre ganger høyere på et lite barn som sitter i en forovervendt barnestol, enn i et bakovervendt sete.

TRE AV FIRE NORSKE: Den norske produsenten HTS har tre av de fire beste stolene i den nye testen til Folksam. Foto: HTS
TRE AV FIRE NORSKE: Den norske produsenten HTS har tre av de fire beste stolene i den nye testen til Folksam. Foto: HTS Vis mer

Bakovervendt til tre-fire år

– Barnet bør kjøre bakovervendt så lenge som mulig - helst opp til fire-fem års alder. Små barn er mer sårbare i kollisjon, siden hodet deres er mye større i forhold til kroppen og nakkemusklene ikke er ferdig utviklet, sier trafikksikkerhetsforsker Helena Stigson i Folksam.

– Risikoen for alvorlige nakkeskader og død øker kraftig. I en bakovervendt stol vil hodet og nakken bremses opp, sammen med resten av kroppen, og belastningen bli jevnt fordelt. Vi advarer mot å snu barna for tidlig, sier hun videre.

Ikke kjøp disse

I 2015 testet Folksam 15 andre barnestoler. I denne testen var blant annet Cybex Pallas og Kiddy Guardianfix med. Begge stolene er ment å bruke forovervendt, og begge fikk karakteren 1.

Årsaken var at barnet vil få all belastningen i buk-regionen i en kraftig frontkollisjon. Livstruende skader eller død er en mulig følge. Folksam advarer sterkt mot å kjøpe disse stolene, selv om de er godkjent etter europeiske lovkrav.

BAKOVERVENDT: – Tester viser at barna bør sitte bakovervendt til de er fire-fem år for å kjøre sikrest mulig, sier forsker Helena Stigson i Folksam. Foto: Folksam
BAKOVERVENDT: – Tester viser at barna bør sitte bakovervendt til de er fire-fem år for å kjøre sikrest mulig, sier forsker Helena Stigson i Folksam. Foto: Folksam Vis mer

Du kan lese hele testrapporten til Folksam her. På denne siden finner du også resultater fra testen som Folksam gjorde i 2015. Dinside har ikke disse med i vår oversikt, siden flere av stolene ikke lenger er i salg. En del stoler omsettes imidlertid brukt og da kan også disse resultatene være nyttige.

Studerer virkelige ulykker

Gjennom å studere mange tusen virkelige trafikkulykker og gjennomføre mange stoltester, har ekspertene hos Folksam skaffet seg en unik ekspertise på å sikre barn i bil på best mulig måte. I denne testen er blant annet disse egenskapene bedømt:

  • Beskyttelse i front og sidekollisjon, med data fra de europeiske godkjennings-testene
  • Hvor enkel stolen er å montere.
  • Benplassen for barnet
  • Rygghøyden på stolen.
  • Monteringen mot dashbordet foran

Stolene er montert både foran og bak i en Volvo V70. En Hybrid III-kollisjonsdukke, som tilsvarer et tre år gammelt barn, er brukt for å få så virkelighetsnære målinger som mulig.

De beste og dårligste stolene

# Stol Pris Karakter
1.BeSafe iZi Plus X1(2019)4.600,-4
2.BeSafe iZi Kid X2 i-Size (2019)4.500,-4
3.BeSafe iZi Kid X3 i-Size (2019)5.500,-4
4.Britax Römer Max-Way Plus (2019)3.000,-4
5.Axkid Modukid (2019)3.500,-3
6.Axkid Rekid (2019)3.950,-3
7.Axkid Wolmax (2019)2.000,-3
8.Britax Römer MAX-WAY (2017)2.000,-3
9.Britax Römer Swingfix M i-Size (2019)3
10.Britax Römer Multi-Tech III (2019)2.200,-3
11.Klippan Century Freestyle (2019)4.700,-3
12.Klippan Kiss 2 Plus (2017)3.300,-3
13.Britax Römer MAX-FIX II (2017)2.500,-2
14.Concord Reverso i-Size (2017)3.300,-2
15.Cybex Sirona M2 i-Size (2017)3.000,-2
16.Klippan Triofix Maxi (2019)3.000,-2

Tabellforklaring: De oppgitte prisene er de rimeligste vi fant på prisjakt.no. Der hvor pris ikke er oppgitt har vi ikke funnet norsk pris. BeSafe iZi Plus X1 er best i test. Kilde: Folksam

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer