Ukens veteran: Ford Mustang 55 år

Dette er de ti beste Mustangene

Ti høydepunkter fra de fem første generasjonene av den amerikanske ungdomsbilen.

FORD MUSTANG: Den amerikanske sportsbilen er en ordentlig legende, som fortjener egen artikkel. Her er en Shelby GT-350 fra 1965.
FORD MUSTANG: Den amerikanske sportsbilen er en ordentlig legende, som fortjener egen artikkel. Her er en Shelby GT-350 fra 1965. Vis mer
Publisert

I år er det 55 år siden den første Mustangen så dagens lys, og den ble opphavet til begrepet «Pony car» – en sportscoupé med langt panser og kort hekk.

Få biler har hatt den samme legendestatusen – blant annet kjørte Steve McQueen en Mustang i den berømte biljaktscenen i Bullitt (1968), og i nyinnspillingen av «Gone in 60 seconds» (2000) hadde Mustangen «Eleanor» en viktig rolle i filmen.

Her er ti høydepunkter fra Mustang-historikken:

10. 1964 ½ Mustang

Den aller første Mustang må selvsagt med på en slik liste. Dens vanvittige salgssuksess sikret bilen ikonstatus fra første stund.

Den første helgen fikk Ford 22.542 bestillinger, og i løpet av den første måneden solgte de 70.000 Mustanger. Når året var omme hadde Ford solgt mer enn en kvart million biler, og det på bare ni måneder.

De første Mustangene blir gjerne omtalt som 1964 ½, men det er egentlig en misvisende tittel. Egentlig er de nemlig tidlige 1965-modeller. Hos Ford eksisterer det ingen offisiell 1964-modell.

Basismotoren var en rekkesekser på 170 kubikktommer (~2,8 liter) og 101 hk, men den ble droppet etter september 1964, og markerer slutten på 1964 ½-modellene og 1965-modellene. Den ble erstattet av en 200 rekkesekser med 120 hk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer