Jula 2019

Dette er de verste bulkedagene

Fredag og mandag før jul forventes det ekstremt mange bulkinger. Men du kan enkelt unngå det!

KAN BLI DYRT: Slike skader blir det mange av i desember - spesielt rett før jul - viser statistikken. Foto: Gjensidige
KAN BLI DYRT: Slike skader blir det mange av i desember - spesielt rett før jul - viser statistikken. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene før jul merker forsikringsselskapene en betydelig økning i antall bil- og trafikkskader. Forsikringsselskapene er alltid nøye med å advare om å være spesielt forsiktig i disse dager, som potensielt kan bli meget dyre for dem - og naturligvis veldig kjedelig for alle som er direkte involvert.

Alle ønsker seg noe fint til jul. En kostbar bulk fra en handlevogn eller en dult i siden fra nabobilen står derimot langt nede på ønskelisten. Og ikke alle er like ærlige. Som vi har skrevet om tidligere: åtte av ti stikker av uten å legge igjen beskjed.

Lenger ned i saken får du de enkle tipsene for å unngå julebulker, samt oversikten over hvilke dager som statistisk er verst.

Bulkemåned

Ifølge kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige er risikoen for å bulke stor i perioden fram mot jul. Det er dermed ikke bare snakk om bulkedager, men heller en bulkemåned, i desember.

- Ja, hver eneste dag. Det er likevel i dagene rett før jul at adrenalinet koker og stressfaktoren virkelig slår inn, og at det lett går galt, forklarte han til Dinside, da temaet var oppe før jul i fjor.

I og med at julaften i år faller på en tirsdag, er det trolig to dager som peker seg ut som verstinger.

- Sist juleaften var på en tirsdag, i 2013, var det betydelig flere bil- og trafikkskader fredag 20. og mandag 23. enn 21. og 22. desember. Vær og kjøreforhold har mye å si, men i år er det nettopp 20. og 23. desember folk bør være ekstra oppmerksomme når de ferdes på veiene, sier Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, i en pressemelding.

- BULKEMÅNED: Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forteller at desember er høytid for bulker i bil. Foto: GJensidige
- BULKEMÅNED: Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forteller at desember er høytid for bulker i bil. Foto: GJensidige Vis mer

Kraftig økning

For to år siden smalt det over 1600 ganger daglig i dagene før jul - en økning på nærmere 40 prosent i forhold til det som er normalt. Hele ni av dagene mellom 12. og 25. desember hadde i fjor flere skader enn gjennomsnittet for disse dagene.

- 22. desember i 2017 ble det rapportert inn hele 1986 skader til forsikringsbransjen, med utbetalinger på over 37 millioner kroner. Denne dagen er historisk den dagen med flest bulkeskader, utdypte Voll.

Flest parkeringsskader

De fleste skadene skjer på parkeringsplassen. Der kan for eksempel en liten bulk fra ei handlevogn kan koste deg flere tusen kroner.

Er du derimot ute litt tidligere på dagen, når det er færre mennesker og lettere å finne en grei parkeringsplass, kan du spare deg for både stress og den største risikoen for skader.

- Stress ned, rygg inn og parker litt unna inngangspartiet er gode tips for å unngå skader. Det er sikrere for omgivelsene og kan spare deg for tusenvis av kroner, sa kommunikasjonssjefen.

Gode tips for å unngå parkeringsskader:

 • Unngå mørke og trange parkeringshus
 • Rygg inn, kjør ut
 • Styr unna trange parkeringsplasser (trenger «boksåpner» for å komme seg ut av bilen)
 • Sørg for at vinduene er fri for dugg før du kjører/rygger ut.
 • Unngå parkeringsplasser nær inngangspartier
 • La ikke små barn åpne døren selv
 • Pust med magen, ta deg god til og ikke stress
 • Vis hensyn og følg ekstra godt med i trafikken
 • De som har ryggekamera på bilen bør sørge for at dette ikke er skittent.
  Kilder: Gjensidige og NAF

Rygg jula inn

Voll får støtte fra NAF, som mener det er tryggest å bruke litt tid på å rygge inn på den ledige parkeringsplassen, mens barna fortsatt sitter i bilen.

– Parkerer du med fronten inn, er det uoversiktlig når du skal rygge ut igjen, uttalte senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal da vi skrev om temaet i fjor jul.

- RYGG INN: Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF mener det lønner seg å rygge inn på parkeringsplassen. Foto: NAF
- RYGG INN: Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF mener det lønner seg å rygge inn på parkeringsplassen. Foto: NAF Vis mer

– Det er forståelig at mange tenker praktisk ved at bagasjerommet skal være mer tilgjengelig, men rygger du inn er det mye mer oversiktlig å kjøre forsiktig ut med fronten først når du skal hjem igjen, la han til.

Han mener at du heller heller skal tenke at det skal være litt plass igjen bak bilen, slik at du enkelt får inn posene med julegavene eller julematen i bagasjerommet når du er ferdig med å handle.

GJØR REINT: Vask ryggekamera på bilen, anbefaler NAF. Foto: NAF
GJØR REINT: Vask ryggekamera på bilen, anbefaler NAF. Foto: NAF Vis mer
Det er stor forskjell på et reint og et skittent ryggekamera. Foto: NAF
Det er stor forskjell på et reint og et skittent ryggekamera. Foto: NAF Vis mer
Foto: NAF
Foto: NAF Vis mer

I romjula går antall skader kraftig ned og antall innmeldte skader til forsikringsselskapene halveres. Første juledag er historisk én av de dagene med færrest skader.

De største bulkedagene i desember

Dato Snitt pr. dag Kun 2017
*Hele landetHele landet
12.1213901554
13.1212881761
14.1212151744
15.1216471925
16.1213941173
17.1212881006
18.1213931909
19.1213791558
20.1215251811
21.1215141830
22.1217481986
23.1216201452
24.12866619
25.12627487

*Alle typer skader i snitt pr. dag i desember 10 siste år - Alle forsikringsselskaper - Tall fra Finans Norge

Deler av saken har vært publisert tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer