Statistikk for prikkbelastninger i 2020

Dette er den vanligste overtredelsen i trafikken

Statistikk viser at flest bilister brøt fartsgrensen i fjor.

BRYTER FARTSGRENSEN: Statistikk over prikkbelastninger for 2020 viser at flest kjører over fartsgrensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BRYTER FARTSGRENSEN: Statistikk over prikkbelastninger for 2020 viser at flest kjører over fartsgrensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Kjører du ofte 10 km/t over fartsgrensen? Det kan straffe seg. Statistikk over prikkbelastningen for 2020 viser at fartsovertredelser topper lista.

Med 28 263 fartsovertredelser er det veier med fartsgrense på 60 km/t eller lavere og i hastighet på 11 til 15 km/t over fartsgrensen flest har blitt tatt. Denne overtredelsen gir to prikker på førerkortet.

Flere holder fartsgrensen

Til tross for at mange blir tatt i å kjøre over fartsgrensen kan UP sjef, Steven Hasseldal fortelle at de har erfart at flere holder fartsgrensene nå enn før.

- Statens vegvesen har en rekke tellepunkter som viser fartsutviklingen. Tilbake i 2006 holdt 45,6 prosent av alle bilister fartsgrensen, i dag er tilsvarende tall på 62,1 prosent.

I Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei er målsetningen at 70 prosent av sjåførene skal overholde fartsgrensen innen 2022.

- Målinger fra 2019 viser at 70 prosent overholder fartsgrensen i 90 km/t soner, men på veier med andre fartsgrenser er overholdelsen lavere, forklarer Hasseldal.

Prikkbelastningsordningen

Statens vegvesen skriver på sine sider at prikkbelastningsordningen ble innført i 2004, og har som mål å sørge for at bilistene følger trafikkreglene og oppfører seg hensynsfullt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.