Statistikk for prikkbelastninger i 2020

Dette er den vanligste overtredelsen i trafikken

Statistikk viser at flest bilister brøt fartsgrensen i fjor.

BRYTER FARTSGRENSEN: Statistikk over prikkbelastninger for 2020 viser at flest kjører over fartsgrensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BRYTER FARTSGRENSEN: Statistikk over prikkbelastninger for 2020 viser at flest kjører over fartsgrensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Kjører du ofte 10 km/t over fartsgrensen? Det kan straffe seg. Statistikk over prikkbelastningen for 2020 viser at fartsovertredelser topper lista.

Med 28 263 fartsovertredelser er det veier med fartsgrense på 60 km/t eller lavere og i hastighet på 11 til 15 km/t over fartsgrensen flest har blitt tatt. Denne overtredelsen gir to prikker på førerkortet.

Flere holder fartsgrensen

Til tross for at mange blir tatt i å kjøre over fartsgrensen kan UP sjef, Steven Hasseldal fortelle at de har erfart at flere holder fartsgrensene nå enn før.

- Statens vegvesen har en rekke tellepunkter som viser fartsutviklingen. Tilbake i 2006 holdt 45,6 prosent av alle bilister fartsgrensen, i dag er tilsvarende tall på 62,1 prosent.

I Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei er målsetningen at 70 prosent av sjåførene skal overholde fartsgrensen innen 2022.

- Målinger fra 2019 viser at 70 prosent overholder fartsgrensen i 90 km/t soner, men på veier med andre fartsgrenser er overholdelsen lavere, forklarer Hasseldal.

Prikkbelastningsordningen

Statens vegvesen skriver på sine sider at prikkbelastningsordningen ble innført i 2004, og har som mål å sørge for at bilistene følger trafikkreglene og oppfører seg hensynsfullt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer