Dette er et ekte flytog

Svever over bakken.

Sånn ser et ekte flytog ut! Foto: Tohuko University
Sånn ser et ekte flytog ut! Foto: Tohuko University Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette toget var den mest oppsiktsvekkende nyvinningen som ble presentert på International Conference on Robotics and Automation i Shanghai denne måneden.

Den er blitt kalt et flytog, men det har ingenting med togtransport mellom bysentrum og flyplass å gjøre.

Nei, dette er et kjøretøy som tar konseptet med svevetog et steg videre.

Maglev-togene, som svevetogene egentlig kalles, bruker elektriske magneter til å sveve over togskinnene, noe som gjør det mulig å oppnå høye hastigheter. Toppfarten er rundt 486 km/t, og ble satt i Kina i desember.

Slik er det å ta lyntog

Tog med vinger

Dette flytoget er imidlertid bygget på en annen idé, nemlig å utnytte vingeeffekten som gjør at fly kan lette. Flytoget har vinger, og svever så vidt over bakken. Toppfarten vil heller ikke kunne bli særlig mye høyere enn 200 km/t.

Teknologien er veldig ny, men japanske Tohuko University håper at det i fremtiden vil kunne skapes flytog som kan frakte passasjerer i egne u-formede traseer, skriver The Australian.

I videoen under ser vi en skalamodell som viser prinsippet. Det er åpenbart at det skal mye til før dette blir et reelt transportmiddel:


Men målet til Tohuko University er altså å jobbe videre med teknologien, og kanskje ende opp med et tog av typen du ser på tengingen under:

Slik ser Tohuko University for seg at fremtidens flytog ser ut. Foto: Tohuko University
Slik ser Tohuko University for seg at fremtidens flytog ser ut. Foto: Tohuko University Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer