VW ID.3 med ledstripa ID.Light

Dette er kult, Volkswagen!

Volkswagen har installert en genialt enkel og fancy veiviser i de nye elbilene i ID-serien.

FUNKSJONER: På Volkswagens elbiler i ID.-serien har de nå lagt inn en stilig funksjon – nemlig ID.Light. Video: Øystein Bergrud Fossum / Rune M. Nesheim. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det skjer mye i bilbransjen for tida. Samtidig som de fleste produsentene er i full gang med elektrifisering av bilparken, er ny og moderne teknikk også på vei inn i kjøretøyene.

Noen nyvinninger er viktigere enn andre, mens enkelte fungerer som mer som krydder.

Trepunkts-sikkerhetsbeltene og ABS-bremsene er blant de viktigere oppfinnelsene i bilhistorien. Smarte frontlykter, adaptiv cruisekontroll og nødstoppfunksjoner er noen av de nyere sikkerhetselementene som har blitt et must når man skal kjøpe flunkende ny bil i 2020.

Moderne infotainmentsystemer og videospeil er mer å se på som krydder. Førstnevntes store skjermer og frafall av knapper vil mange dessuten mene er mindre bra for sikkerheten - heller tvert imot.

NAVIGASJON: På VW ID.3 varsler ID.Light (helt i enden av dashbordet) et kort stykke før krysset når man for eksempel skal ta til høyre. Foto: Dinside
NAVIGASJON: På VW ID.3 varsler ID.Light (helt i enden av dashbordet) et kort stykke før krysset når man for eksempel skal ta til høyre. Foto: Dinside Vis mer

Nytt i år

I år har vi vist dere Land Rovers «usynlige panser», Hondas lange rekke med skjermer (inkludert sidespeilene) og Kia Sorentos blindsonekamera.

Det som ikke har fått like mye oppmerksomhet ennå er VWs ledstripe, helt i forkant av dashbordet. 5500 norske kunder, deres venner og familie, samt en del motorinteresserte nok har det fått med seg.

ID.Light er nemlig standardutstyr på VW ID.3 - samt alle de kommende elbilene i ID-familien.

– Lyslista er uavhengig av Head-up display (HUD) og er standard på alle ID.3 og ID.4 av dagens modeller, forteller kommunikasjonssjef Anita Svanes hos VW-importør Harald A. Møller til Dinside.

NØDBREMS: ID.Light er integrert med seks forskjellige systemer i bilen - velkomst, låsing, navigasjon, nødbrems, telefon og lading. Skjermdump: Volkswagen
NØDBREMS: ID.Light er integrert med seks forskjellige systemer i bilen - velkomst, låsing, navigasjon, nødbrems, telefon og lading. Skjermdump: Volkswagen Vis mer

Slik fungerer det

ID. Light er integrert med flere systemer i bilen. Som vi viser i videoen øverst, varsler den med en blå retningsstripe i navigasjonsmodus, når føreren skal ta til høyre eller venstre.

Velkomstlyset går fra hvitt over i blått, mens det lyser i motsatt rekkefølge når du forlater bilen. Når kjøretøyet låses eller åpnes lyser det logisk, rødt eller grønt.

Ved nødbrems får du et kraftig rødt lys i fleisen, mens lading av bilen illustreres med grønne prikker oppover mot fullt.

Denne bruken av lys gjør kjøretøyet mer «personlig» og er en veldig enkel og intuitiv måte å kommunisere på, mener Valentina Wilhelm, som er noe så spesielt som brukeropplevelses-designer hos Volkswagen.

Gi oss gjerne et hint om dere kjenner til andre biler med stilige funksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer