Årets bil i verden - for kvinner

Dette er kvinnenes egen Årets Bil i verden

Kvinnelige motorjournalister fikk nok av mannsdominansen og opprettet egen kåring.

ÅRETS BIL FOR KVINNER: Hyundai Ioniq har av kvinnelige motorjournalister blir kåret til World Womens Car of the Year. Foto: Jamieson Pothecary
ÅRETS BIL FOR KVINNER: Hyundai Ioniq har av kvinnelige motorjournalister blir kåret til World Womens Car of the Year. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert

Bilmiljøet - også blant journalister - er proppfullt av menn. Det kommer blant annet til syne i artikler om motorstoff og i biljournalisters kåringer av de til enhver tid beste bilene.

Det bestemte Sandy Myhre fra New Zealand og to kolleger seg for å forandre. I 2009 startet de sin egen organisasjon for kåring av årets beste bil, nemlig Womens World Car of the Year.

Åtte andre kvinnelige motorjournalister ble raskt med.

Fortsatt få kvinner

- Bakgrunnen er at det i 2007 ikke var en eneste kvinne i juryen for Årets bil i verden. Nå er vi verdens eneste bilkåring, som kun er stemt fram av kvinner, forklarer Sandy Myhre til Dinside.

I juryen som kårer Årets Bil i verden (World COTY) er det i år kun fire damer i juryen som til sammen teller 83 mennesker. I Europa-versjonen er fire av 60 jurymedlemmer kvinner.

I Dinside, Dagbladet og Autofils kåring - Norges eneste versjon av Årets bil - er det seks menn og bare én kvinne i juryen - mot to i fjor.

- Elbilens gjennombrudd

Fra 2010 har kvinnelige motorjournalister verden over hvert år bidratt med på å stemme fram vinnere av Årets Bil for kvinner. Det første året var det eksklusive Jaguar XF som stakk av med seieren i hoved-kategorien.

Nå har 26 kvinner fra 22 nasjoner kåret årets vinnere i hele sju ulikekategorier; familiebil, sportsbil, budsjettbil, luksusbil, miljøbil, SUV og fremste vinner.

Vinnere Womens
World Car of the Year 2017

  • Fremste vinner: Hyundai Ioniq
  • Familiebil: Mazda CX5
  • Sportsbil: Honda Civic Type R
  • Budsjettbil: Ford Fiesta
  • Luksusbil: BMW 5 Series
  • Miljøbil: Hyundai Ioniq
  • SUV: Peugeot 3008

Disse motorjournalistene har nå kåret Hyundai Ioniq til Årets Bil i verden for kvinner. Det var ifølge Myhre en enkel oppgave å finne vinneren.

- Det var absolutt ingen tvil om at Ioniq var en favoritt gjennom hele stemmeprosessen. Den sto fram og vant i miljøkategorien, på samme måte som i fremste vinner-kategorien.

- Ioniqs seier er ikke bare et bevis på koreanske bilers gjennombrudd rundt om i verden, men også et bevis på at elektriske- og hybridbiler har gjort et gjennombrudd, sier motorjournalisten til Dinside.

Hyundai Ioniq vant forøvrig Norges eneste kåring av Årets bil i fjor (2017). Årets bil i Norge 2018 blir presentert i Dagbladet førstkommende tirsdag, 5. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer