Feil bruk av lys på bil

Dette er lysfeilene vi slurver mest med

Rundkjøring er bare ett av flere bokstavelig talte lyspunkt vi bommer med i trafikken.

FEIL BRUK AV LYS: Spesielt i vinterhalvåret er det viktig å bruke riktig lys på bilen. Illustrasjon: Shutterstock / NTB scanpix
FEIL BRUK AV LYS: Spesielt i vinterhalvåret er det viktig å bruke riktig lys på bilen. Illustrasjon: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feil bruk av lysene på bilen kan gi bøter på flere tusen kroner. Ifølge forskriften kan du ende opp med et forelegg på 2.550 norske kroner «der foreskrevne kjennemerker mangler».

Kanskje ikke den mest skremmende boten å risikere. Mye verre er det imidlertid at du direkte eller indirekte kan bidra i å skade andre trafikanter eller fotgjengere.

Her har vi listet opp åtte av de mest vanligste feilene nordmenn gjør med billysene i trafikken – godt hjulpet av styreleder Per Ove Sercan Husevik i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

8. Glemmer å skru på lysene

Noen vet ikke hva lysbryteren i bilen skal stå på. Og spesielt de som kjører veteranbiler (25 år+), gjør feilen i å ikke skru på lysene i det hele tatt.

Sistnevnte gruppe er nemlig så vant med automatikken i nyere biler at de glemmer å skru på manuelt, i det eldre kjøretøyet.

HVORFOR VIKTIG: Det er påbudt å ha tent kjørelysene, mens bilen er i fart. Hensikten er at kjøretøyet ditt skal være godt synlig i trafikken. Baklysene kan imidlertid være av, så lenge det er lyst nok.

På nyere biler er dette sjelden noe problem, da moderne systemer automatisk skal tilpasse kjørelysene på bilen. Disse kan imidlertid bruke litt tid før de skrur seg på, for eksempel i tunneler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer