Dette er nakkesleng (whiplash)

En påkjørsel bakfra i så lite som seks kilometer i timen kan forårsake nakkeslengskade, og i de ekstreme tilfellene kan nakken strekke seg hele 5 centimeter...

Publisert

Nakkeslengskader (populært kalt "Whiplash") oppstår som regel etter påkjørsler bakfra. Skaden oppstår som en følge av at hodet først slynges forover, for deretter å bli slynget bakover med økende hastighet - en effekt som forsterkes av bilsetets fjærende konstruksjon.

12 G

Allerede ved påkjørsler i så lave hastigheter som seks kilometer i timen kan nakkeslengskader oppstå, men øket hastighet fører til økt risiko - og kreftene nakken kan utsettes for er ekstreme. Hodet til et voksent menneske veier omlag fem kilo, og akselerasjonsverdier på 12 G i forbindelse med kollisjoner er ikke uvanlig. Ved 12 G år hodet en "vekt" på 60 kilo. I verste fall kan halsen ved slike omstendigheter strekkes med omlag fem centimeter.

Symptomer

En nakkesleng-skade kan føre til alvorlige skader og lidelser. Umiddelbare skader kan være indre blødninger, avrevne muskler, skadde nerver, skade i ryggmargen og synsforstyrrelser. I tillegg kan ryggvirvlene skades.

Typiske tegn på nakkeslengskader er stølhet, ofte kombinert med smerter i nakke, vondt i hodet, smerter i armer , hånd og fingrer samt smerter i ryggen. I tillegg kan man oppleve svimmelhet og ørhet. Hukommelses- og konsentrasjonsproblemer kan også forekomme. Følsomhet for lys så vel som lyd kan også forekomme i forbindelse med nakkeslengskader. Problemet med nakkeslengskader er at plagene ofte kan forsvinne, for å dukke opp i etterkant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer