Førerkort og prikker

Dette er overtredelsene som ikke gir prikker

Mobiltelefonbruk belastes nå med både bot og prikker på førerkortet. Dette er de sju siste trafikk-overtredelsene som ikke truer førerkortet.

NY REGEL: Om du blir tatt for å benytte mobiltelefonen mens du kjører bil, vil du fra 1. januar i år få to prikker på førerkortet. Foto: NTB Scanpix
NY REGEL: Om du blir tatt for å benytte mobiltelefonen mens du kjører bil, vil du fra 1. januar i år få to prikker på førerkortet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 1. januar i år ble det innført prikkbelastning for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring på norske veier. Brudd på mobilbruksforbudet vil nå medføre to prikker i førerkortet, alternativt fire prikker i prøveperioden. Fra før gav et brudd kun et forenklet forelegg på 1.700 kroner.

Samtidig meldte Samferdselsdeparte­men­tet at de vil følge utviklingen nøye, og både botens størrelse og antall prikker vil kunne justeres opp, om det skulle vise seg å være nødvendig.

Sju overtredelser igjen

Dermed er ikke mobilbruk lenger en del av lista av trafikkovertredelser som kun gir bøter, uten å samtidig gi prikker i førerkortet. I dag eksisterer det bare ni overtredelser, som ikke fører deg nærmere fører-kortbeslag. Definisjonen av antallet punkter kan man spekulere i.

Er du usikker på hvordan prikkreglene fungerer, kan du se en fin oversikt over dem her. Den artikkelen gir også en god oversikt over hvilke forseelser som gir prikkbelastning på førerkortet.

De overtredelsene som står igjen, uten å gi prikkbelastning, er:

  • Kjøring uten bilbelte
  • Kjøring i strid med trafikkskiltene
  • Kjøring uten å gi påbudt tegn
  • Kjøring uten parkeringsbrems som fungerer
  • Å kjøre på motorvei uten kjøretøy som kan holde farten
  • Glemt førerkort, vognkort eller varseltrekant
  • Kjøring med dekk med for liten mønsterdybde eller ulovlig med piggdekk/kjettinger
  • Kjøring uten hastighetsmåler

Både dyre og billige forelegg og gebyrer

Er du interessert i å strekke strikken lengst mulig, uten å få prikker på førerkortet, er det som du ser i tabellen dyrest å kjøre i strid med trafikkskiltene. Det kan raskt koste 5.500 kroner å kjøre i kollektivfeltet - samme hvor fristende det kan virke i rushtrafikken - eller å kjøre mot enveiskjøringen ...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer