Dette er svindyrt

Ikke gå for denne manøveren på motorveien.

PASS PÅ: Det er ulovlig å kjøre forbi i høyre kjørefelt. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: UP
PASS PÅ: Det er ulovlig å kjøre forbi i høyre kjørefelt. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Drammens Tidende som skriver om sjåfører som foretar forbikjøringer i høyre kjørefelt. Morten Isaksen i UP distrikt Sør som omtaler metoden som en svært alvorlig overtredelse.

- Boten er på 9700 kroner og tre prikker i førerkortet. Vi bøtelegger jevnlig noen for den overtredelsen. Gjengangeren er at noen ligger i venstre kjørefelt og irriterer seg over en trafikant i samme felt som ligger i fartsgrensen. Så ligger man å trykker bak før man foretar en forbikjøring, forteller han til avisa.

I paragraf 12 i trafikkreglene er manøveren regnet som et lovbrudd.

- Kan bli anmeldt

Isaksen har også en oppfordring til bilistene.

- Vi oppfordrer ikke sjåfører til å bruke venstre kjørefelt som hovedfelt. Det er et forbikjøringsfelt. Vi oppfordrer de som har gjennomført en forbikjøring om å blinke seg inn til høyre.

UPs Facebook-side er det tidligere blitt informert om at også feil bruk av venstre kjørefelt kan skape farlige situasjoner.

- Flere bilister og våre egen patruljer erfarer at feil bruk av venstre kjørefelt på motorvei kan skape trafikkfarlige situasjoner og unødig hindre framkommeligheten. Ligger du og «sinker» i venstre kjørefelt på motorveien, kan du bli anmeldt.

Flere regler å huske på

Hvis det er kø på motorveien kan det være mulig å kjøre forbi i høyre felt.

- På motorvei er særlig aktuelt at forbikjøring skal skje i venstre felt, men er trafikken så tett at kjøretøyene opptar alle kjørefelt og kjører med en fart som bestemt av kjøretøyet foran (kø) er det for så vidt også anledning til å ligge i venstre felt, men det er da anledning til å kjøre forbi i høyre felt, skriver UP videre på Facebook.

Men det er flere regler å huske på når man ferdes på motorveien.

- Den som har kjørt forbi til venstre, skal svinge til høyre igjen når forbikjøringen er avsluttet uten å volde fare for eller hindre eller unødig forstyrre den forbikjørte. Passerer du en bil på høyre side for så å kjøre ut i venstre fil igjen, bryter du også loven.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer