Ekstrem farge på nye BMW X6

Dette er verdens svarteste bil!

Det svarte fargevalget på BMWs nye SUV skal absorbere nesten absolutt av lys.

«VANTABLACK»: Her blir BMWs SUV X6 «verdens svarteste bil». Video: BMW Vis mer
Publisert

Da blir det svart!

BMW har nå bestemt seg for å tilby sin nye, tredje generasjon BMW X6 med lakkfargen «Vantablack VBx2», som altså skal absorbere hele 99 prosent av alt lyset som treffer den. Ifølge tyskerne er dette det hittil eneste eksemplaret verdens svarteste svarte bil.

«På grunn av absorberingsevnen vil fargen (Vantablack - som absorberer 99.965 prosent av alt lys, red. anm.) oppfattes som todimensjonal og mange av eksteriørdetaljene på bilen vil miste sine definerende trekk for det menneskelige øyet. Dette kan av hjernen tolkes som å stirre inn i et hull - eller til og med et tomrom - noe som gjør Vantablack til en ganske uegnet kjøretøymaling, ettersom den blokkerer praktisk talt alle designdetaljer og høydepunkter», heter det i BMWs pressemelding.

SVART BIL ELLER ET HULL? Det skal godt gjøres å se detaljene på denne bilen, BMW X6 med fargen «Vantablack». Foto: BMW
SVART BIL ELLER ET HULL? Det skal godt gjøres å se detaljene på denne bilen, BMW X6 med fargen «Vantablack». Foto: BMW Vis mer

Nøyanser i fargen

BMW X6 i denne fargen vises først for publikum på bilmessa i Frankfurt om halvannen uke. På slike steder forsøker bilprodusentene stort sett alltid å skille seg ut - det lykkes BMW med denne gangen. Men på grunn av overnevnte trafikkfarlige årsak er bilen malt i Vantablack VBx2, som skal være bedre egnet for kjøretøy.

For å gå litt mer i detaljer er Vantablack utviklet av Ben Jensen i britiske Surrey Nano Systems, for å belegge plassbårne komponenter i romfartsbransjen. Fargen skal bestå av et milliontals små kullfiberrør, med diameter 5000 ganger tynnere enn et hårstrå. Én kvadratcentimeter av fargen inneholder om lag én milliard kullfiberrør.

SVART: Det er vanskelig å argumentere mot at Vantablack VBx2 er veldig, veldig svart! Foto: BMW

- Vi har avvist mange forespørsler fra forskjellige bilprodusenter om å bruke denne fargen tidligere, forteller Jensen ifølge pressemeldingen.

«... fargen fremhever det uttrykksfulle designspråket og det selvsikre, dominerende og muskulære utseendet på nye BMW X6 til perfeksjon», skriver BMW videre i pressemeldingen.

Apropos bilprodusentenes pompøse ordbruk og selvskryt, her er bilbransjens mest fantastiske flåskler ...

FØR: Bare blå ... Foto: BMW
FØR: Bare blå ... Foto: BMW Vis mer
ETTER: Vantablack VBx2. Foto: BMW
ETTER: Vantablack VBx2. Foto: BMW Vis mer

Men viktigst av alt i denne saken - ser BMW for seg at kundene skal få bestille biler med denne svarte svartfargen i framtida?

- Absolutt. BMW X6-kundene er blant de mest ekstroverte og frisinnede bilkjøperne. Om noen vil ha bilen sin i Vantablack, er det en BMW X6-kunde, sier BMW-designer Hussein Al Attar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer