Sikt fra frontrute

Dette gir kjøreforbud

Fyller du opp frontruta med krims-krams er det ikke sikkert at du får kjøre videre. Og det kan også vanke bøter.

FRI SIKT: Du skal ha god nok sikt når du kjører. Hvert år får en rekke sjåfører av tunge kjøretøy kjøreforbud på grunn av krims-krams i ruta som hindrer sikten. Foto: Statens vegvesen
FRI SIKT: Du skal ha god nok sikt når du kjører. Hvert år får en rekke sjåfører av tunge kjøretøy kjøreforbud på grunn av krims-krams i ruta som hindrer sikten. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig skal en og samme lastebilsjåfør ha fått kjøreforbud av Statens vegvesen for den samme årsaken - for tredje gang:

Han er stoppet med for mange gjenstander i fronruta slik at det går utover sikten hans fra førersetet i traileren, skriver Dagsavisen.

Etter alt å dømme er dette et gjentakende problem blant yrkessjåfører, men de samme reglene gjelder også førere av personbiler, understreker vegvesenet overfor Dinside.

Juggel og krims-krams i frontruta

Det fins nemlig mange eksempler på vogntogførere som blir stoppet på grunn av for mye stæsj og greier i frontruta. Som denne sjåføren, som i juli i fjor ble anmeldt for å kjøre med et nettbrett i frontruta, skriver adressa.no.

Da vegvesenet i november 2019 kontrollerte tungbiler utenfor Oslo, måtte 79 førere måtte fjerne ekstra bord, juggel og krims-krams fra frontrutene sine før de fikk kjøre videre.

- Det er noen som gjør det litt for hjemmekoselig i førerhytta si. Når dette går ut over utsynet og trafikksikkerheten må vi si ifra, uttalte seksjonsleder i Statens vegvesen Erik Wolff den gang i en pressemelding.

Gir større blindsoner

Å unngå forstyrrende gjenstander er ekstra viktig i større kjøretøy fordi sikten her i utgangspunktet er dårligere.

Seksjonsleder i Utekontroll i Statens vegvesen, Roy Harald Holm, sier til Dinside at tunge kjøretøy i utgangspunktet har store blindsoner foran og på siden av kjøretøyet som føreren ikke alltid har tilstrekkelig oversikt over.

- Når disse uoversiktlige sonene økes ytterligere med uoriginale gjenstander vil dette spesielt ved kjøring i områder med stor trafikk og myke trafikanter bidra til at faren for ulykker øker, forklarer Holm.

Kjørestopp

Men også for bilister i personbiler gjelder de samme reglene om å ha tilstrekkelig sikt.

- Tilstrekkelig sikt og utsyn fra førerplassen er viktig for trafikksikkerheten og i tilfeller det befinner seg gjenstander som reduserer førerens muligheter til fritt utsyn fra førerplassen blir det i våre trafikkontroller alltid gitt pålegg om utbedring før videre kjøring, forklarer Holm.

- Dette gjelder likt for alle typer kjøretøy, så eventuelle sikthindrende og forstyrrende gjenstander i mindre kjøretøy blir også vurdert i forhold til om det utgjør en økt trafikkfare, sier han.

Velkjent problem

- Dette er noe vi opplever daglig, skriver UP-sjef Steven Hasseldal i en e-post til Dinside.

Han sier videre at de kan pålegge fører å fjerne alt «stæsjet» fra dashbordet før vedkommende får anledning til å kjøre videre.

- Dette er det også bøter for (2750 kroner), som normalt kan avgjøres med et forenklet forelegg. Er det riktig ille kan det medføre anmeldelse, og i verste fall førerkortbeslag, legger UP-sjefen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer