BMW iX Flow

Dette har vi aldri sett før

BMW avduker et mildt sagt spennende bilkonsept under teknomesssa i Las Vegas.

BMW IX FLOW: Under CES 2022 i Las Vegas viste BMW frem konseptbilen BMW iX Flow, som har den spesielle egenskapen at den kan bytte farge(!). Vis mer
Publisert

Bilprodusenter har for vane å avduke konseptbiler mange år før de faktiske bilene, eller versjoner av dem, blir lansert.

Under CES-messa i Las Vegas har flere bilselskaper, men også Sony, med seg noen spennende konsepter i bagasjen. Vi allerede skrevet om Mercedes’ spennende IQXX som skal ha like god rekkevidde som en dieselbil med full tank.

BMWs konseptbil iX Flow er imidlertid spennende på en litt annen måte.

Endrer farge

BMW iX Flow består nemlig av et belegg som gjør at føreren kan bytte farge på eksteriøret kun ved å trykke på en knapp.

Overflaten har faktisk E Ink, altså elektronisk blekk slik lesebrett blant annet har, som betyr at det er mulig å endre mellom ulike gråtoner.

- Overflatebelegget til BMW iX Flow består av flere millioner med mikrokapsler, som har en diameter som tilsvarer tykkelsen til et hårstrå. Hver av disse mikrokapselene inneholder negativt ladede hvite pigmenter og positivt ladede svarte pigmenter. Avhengig av den valgte innstillingen, vil stimulering av et elektronisk felt føre til at enten hvite eller svarte pigmenter samler seg på overflaten i mikrokapselen, noe som gir bileksteriøret den ønskede nyansen, forklarer BMW.

Sveip mellom bildene for å se hvordan bileksteriøret endrer seg. Foto: BMW

Ett av bruksområdene BMW ser for seg, er bruk på varme dager og i sterkt sollys.

- En hvit overflate reflekterer mer sollys enn en svart. Ved høy utetemperatur og sterkt sollys, kan du dermed redusere at bilen varmes opp ved å endre eksteriøret til en lys farge, skriver BMW.

Med andre ord, vil det lønne seg å ha en mørkere nyanse på bilen når det er kaldt ute, og bruker bilen mindre strøm på å kjøle ned eller varme bilen innvendig, vil det også bidra til å opprettholde rekkevidden.

Blir det lovlig?

For øyeblikket er kun hvit, svart og grå tilgjengelig, men det finnes E Ink-teknologi som også støtter flere tusen farger, som vi har sett i lesebrettet Pocketbook Color, så det ligger et visst potensial for flere muligheter her - dersom teknologien er godkjent etter reguleringene.

- Vi har ingen kommentarer til temaet, men forholder oss til enhver tid til forskrift til krav til kjøretøy. Spørsmålet om godkjenning bør rettes til Statens vegvesen, sier Roar Skjelbred Larsen, assisterende UP-sjef, til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer