Dette kan bli dyrt

Her slurver mange, ifølge Vegvesenet.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bruke blinklys er noe de aller fleste sjåfører vet at de skal gjøre, selv om mangel på, eller feil bruk av dem kan skape irritasjon.

Men hva er riktig bruk? Og hvor tidlig må man blinke for at det skal være innafor?

Huskeregel

Ifølge kontorsjef ved avdeling for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen, Ståle Kjetil Bech finnes det ikke én regel for bruk av blinklys.

- En generell huskeregel kan være å gi tegn omtrent fem sekunder før handlingen skal gjennomføres, for å gi trafikken rundt god nok tid til å oppfatte og tolke tegnet, men dette er situasjonsbetinget, og det må alltid gjøres en vurdering av fører om hva som er hensiktsmessig. I noen tilfeller kan dette være for tidlig, og i noen situasjoner kan det være for seint, sier han til lokalavisa MittLillestrøm.

Kontorsjefen mener det slurves en hel del med dette.

For at andre skal ha en mulighet til å oppfatte at du har satt på blinklyset, og i hvilken retning, må det altså slås på til riktig tid.

- Man kan lese at den aktuelle avstanden målt i meter bør være mellom 50 og 80 meter i tettbebygd strøk, og 150 til 250 meter utenfor tettbebygd strøk, skriver Norges Trafikkskoleforbund på sine nettsider, og henviser til Forskrift om kjørende og gående i trafikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer