Å bruke blinklys er noe de aller fleste sjåfører vet at de skal gjøre, selv om mangel på, eller feil bruk av dem kan skape irritasjon.
Men hva er riktig bruk? Og hvor tidlig må man blinke for at det skal være innafor?

Ble parkert inne
Huskeregel
Ifølge kontorsjef ved avdeling for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen, Ståle Kjetil Bech finnes det ikke én regel for bruk av blinklys.
- En generell huskeregel kan være å gi tegn omtrent fem sekunder før handlingen skal gjennomføres, for å gi trafikken rundt god nok tid til å oppfatte og tolke tegnet, men dette er situasjonsbetinget, og det må alltid gjøres en vurdering av fører om hva som er hensiktsmessig. I noen tilfeller kan dette være for tidlig, og i noen situasjoner kan det være for seint, sier han til lokalavisa MittLillestrøm.
Kontorsjefen mener det slurves en hel del med dette.
For at andre skal ha en mulighet til å oppfatte at du har satt på blinklyset, og i hvilken retning, må det altså slås på til riktig tid.
- Man kan lese at den aktuelle avstanden målt i meter bør være mellom 50 og 80 meter i tettbebygd strøk, og 150 til 250 meter utenfor tettbebygd strøk, skriver Norges Trafikkskoleforbund på sine nettsider, og henviser til Forskrift om kjørende og gående i trafikk.

Raser mot førerkort-regler
Telle sekunder
- Et lite tips kan være å ta utgangspunkt i skiltet som ofte står i forkant for å varsle at du kommer til et kryss. Dette kan være et veivisningsskilt, fareskilt eller et annet skilt som sier noe om situasjonen du kommer til. Disse er plassert i en avstand som tilsvarer cirka ti sekunder i tid (sekunder er lettere å ha kontroll på enn meter når du er i bevegelse), før du kommer fram til det aktuelle krysset. Dette er beregnet ut fra fartsgrensen på stedet. Slik kan du enkelt beregne riktig tidspunkt for bruk av blinklys, opplyser forbundet.
Det er imidlertid unntak fra dette. Dersom det viser seg at det er flere kryss eller avkjøringer før ditt, men innenfor blinklysperioden, må du vente med å sette på blinklyset til rett etter siste kryss du ikke skal benytte, slik at det ikke blir misvisende for annen trafikk.
Som kjent har satsene for forenklet forelegg økt. Dette skjedde fra og med 1. februar i år. Dersom du blir tatt for kjøring uten å gi påbudt tegn, må du bla opp 3 700 kroner.