Tips for å slippe jule-bulken

Dette kan bli rådyrt

I de verste dagene før jul, parkerings-bulker vi 60 ganger i timen. Her er de beste tipsene for å unngå julestress-bulken.

Sandvika 20210220. Lørdag var det mye mennesker på Sandvika Storsenter etter at de fikk åpne igjen tidligere i uken etter å ha vært stengt siden i slutten i januar på grunn av pandemien.Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Sandvika 20210220. Lørdag var det mye mennesker på Sandvika Storsenter etter at de fikk åpne igjen tidligere i uken etter å ha vært stengt siden i slutten i januar på grunn av pandemien.Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

De tre siste årene har korona-restriksjoner ført til en kraftig nedgang i småkollisjoner på parkeringsplasser og P-hus ved kjøpesentrene. I år venter forsikringsbransjen at det er full rulle igjen med stress, påkjørsler av parkerte biler og rygge-bulker.

- Nå er trafikken ute i samfunnet tilbake til normalen, så vi venter en økning i antall skader knyttet til julehandelen. Hektisk innspurt mot jul, stress og overfylte parkeringshus hvor alle kappes om å parkere nærmest mulig inngangsdøra, er årsaker som går igjen i førjulstiden, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

60 ganger i timen

Tall fra forsikringsselskapene som Finans Norge har samlet inn for i fjor, viser at det ble bulket for 30 millioner kroner på parkeringsplasser de verste dagene før jul. På de meste bulkes det 60 ganger i timen. Totalt i desember ble over 7 600 parkerte biler påkjørt. I tillegg ble det registrert over 4 500 ryggeskader. I år kan det bli enda verre.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Toppen av isfjellet

Likevel er dette bare toppen av det berømt isfjellet. Dette er bare de bulkene som blir rapportert inn til forsikringsselskapene i form av skademeldinger. Mange velger å betale bulken fra egen lommebok, fordi det ikke lønner seg å bruke forsikringen. Eller de lar bulken være, med påfølgende verditap på bilen.

Det beste tipset

Med noen enkle råd kan du unngå å komme ut igjen fra butikken til en bil med bulk eller stygge riper i lakken. Det beste tipset er å parkere et stykke vekk fra inngangen til butikken. Det nest beste er å rygge inn i parkeringsplassen. Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige opplevde følgende på et kjøpesenter i Oslo rett før jul i fjor:

God plass her

- I første etasje på parkeringshuset var det totalt kaos med massevis av biler som forsøkte å smyge seg inn på trange plasser. I tillegg mange mennesker med fulle handlevogner som det ikke var plass til mellom bilene. To etasjer høyere opp i perkeringshuset var det nesten ikke en bil og god plass til å parkere trygt, sier Rysstad.

NULL STRESS HER: I første etasje på P-huset var det totalt kaos og stor sjanse for å komme tilbake til bulket bil. To etasjer høyere opp så det slik ut. Foto: Gjensidige
NULL STRESS HER: I første etasje på P-huset var det totalt kaos og stor sjanse for å komme tilbake til bulket bil. To etasjer høyere opp så det slik ut. Foto: Gjensidige Vis mer

Du har vikeplikt

Han minner om at du alltid har vikeplikt når du rygger og at du har vanlig vikeplikt fra høyre når du kjører på et parkeringsområde.

Vi har plukket de beste tipsene for å unngå en julebulk fra Naf og forsikringsselskapene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer