Det virker jo både smart og enkelt - kast en presenning over bilen, så kan snø og møkk bare lave ned. Raskt og vedlikeholdsfritt, før du bare drar duken vekk fra bilen når du skal bruke den igjen ...
Men stopp en hal! Er det for godt til å være sant, er det kanskje også det - for godt til å være sant! Det er flere ting du må tenke på før du eventuelt skal dekke til bilen ute i vinterkulda.
Hvorfor det beste tipset faktisk er så enkelt som å holde bilen rein, skal du få en forklaring på.
En haug av utfordringer!
Bjørn-Aage Bredal - tidligere kjent som Bilpleiekongen, nå abdisert og satset på nytt i Garasjetid - mener det kan være uheldig å bruke presenning over bilen.
– Ulempen er at man fort får små riper i lakken, når duken fjernes. Det skjer spesielt om man legger den over en møkkete bil, forklarer han til Dinside.
Lenger ned i saken ser du den enkle løsningen fagmannen har med sin egen bil.

Om du derimot vasker og rengjør bilen først, for så å legge på ren presenning, kan saken derimot være en annen. Men det er heller ingen «quick fix».
– Jeg sliter med et klart svar på hva som er mest komfortabelt for bileieren. Det kan høres fristende ut å bare fjerne en presenning full av snø, slik at man får en snøfri bil – klar til å kjøre.
– På den annen side står jeg da med en våt presenning jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av. Jeg kan ikke bare slenge den fra meg i gården. Skal jeg ha egen putekasse for oppbevaring? Hva da når det blir mildvær og kaldt igjen? Da har jeg plutselig en isklump i putekassa. Dessuten er det å ta på presenningen er jo en jobb det også, sier Bredal.
Slik gjør eksperten det
Bilpleie-ekspert Bjørn-Aage Bredal har stort sett også bruksbilen stående ute det meste av året (i garasjen står «kosebilen»).
Når det meldes mye snøvær, som det har gjort denne uka, passer han på å vaske bilen i forkant. Og så gjør han ikke noe mer.
– Da lar jeg bilen snø ned, og fjerner snøen forsiktig, før jeg skal kjøre med en myk kost, forteller han.
Han mener det ikke spiller noen rolle hvor myk den kosten er, om bilen under snøen er skitten.
– Har man gode rutiner for å holde bilen ren på vinteren, tror jeg dette påvirker lakken i minst grad. De småskadene som da kommer, er ikke verre enn at det går bort med lett polering på våren, sier han.
Kan fint droppe tildekking
Samme hvilken løsning du velger, må du passe på å holde bilen rein, før det laver ned med tung snø, oppfordrer bilpleie-eksperten.
– En møkkete bil vil også få riper, om man begynner å børste av snøen, forklarer han.
Dette kan dessuten bli enda mye verre, om det kommer mye tung snø, som begynner å sige av seg selv.
– Da kan du få riper uten å røre verken snøen eller bilen. Bare det at tung snø glir ned på den skitne flaten, gjør at undersiden av snøen nærmest blir som sandpapir, illustrerer Bjørn-Aage Bredal.

Tre kjappe tips til god vintervask
Avgjør selv
Oppsummert mener han det ikke er lett å si sikkert hva som skader bilen minst.
– Men husk, en godt beskyttet bil vil også sørge for at snøen glir lettere og nærmest friksjonsfritt av. Legger man en god coating/voks på høsten, og bruker hurtigvoks i løpet av vinteren, er dette med på å gjøre overflaten glattere og friksjonsfri, oppfordrer Bredal.