Henger og fart

Dette koster deg over 9000 kroner

Vet du hvor fort du har lov til å kjøre når du har en tilhenger bak bilen? Da er du en av få. Mange med henger bryter fartsgrensen uten å være klar over det.

MISTER LAPPEN: På en motorvei med fartsgrense 110, mister du lappen dersom du blir tatt i 116 km/t med henger. I tilfellet over kjørte bilen med henger i 110 km/t, som er fartsgrensen på stedet for biler UTEN henger. Det kunne kostet vedkommende 9050 kroner. Video: Fredrik Korsvoll. Klipp: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er her, og med den høytid for kjøring med tilhenger. Søppel skal på dynga og materialer til oppussing skal hentes. Da er det fram med tilhengeren og ut på veien. Svaret på spørsmålet foran gir avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen:

- Hvis tilhengeren har bremser, kan du kjøre i maks 80 km/t. Hvis den ikke har brems og har en aktuell totalvekt på over 300 kilo, er maksimal, lovlig hastighet 60 km/t.

- Det er viktig å være klar over at dette gjelder uansett fartsgrensen på veien. Selv om det er skiltet med høyere fartsgrense på strekningen du kjører, kan du ikke kjøre fortere enn det som er tillatt for tilhengeren. Tilhengeren kan ha stor innvirkning på bilens kjøreegenskaper og kan påvirke trafikksikkerheten, har Børstad tidligere uttalt til Dinside.

Store bøter

Det betyr enkelt og greit at selv om du er på en motorvei med fartsgrense 110 km/t , er maksimal hastighet 80 km/t om du kjører med henger. Blir du tatt i opp til 30 km/t over – det vil si 110 km/t slik videoen som passasjeren i denne bilen har tatt – er boten på 9050 kroner.

Kjører du i 115 km/t og tror at du fortsatt har god margin for å bli stoppet av politiet – koster det deg 10.850 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer