Henger og fart

Dette koster deg over 9000 kroner

Vet du hvor fort du har lov til å kjøre når du har en tilhenger bak bilen? Da er du en av få. Mange med henger bryter fartsgrensen uten å være klar over det.

MISTER LAPPEN: På en motorvei med fartsgrense 110, mister du lappen dersom du blir tatt i 116 km/t med henger. I tilfellet over kjørte bilen med henger i 110 km/t, som er fartsgrensen på stedet for biler UTEN henger. Det kunne kostet vedkommende 9050 kroner. Video: Fredrik Korsvoll. Klipp: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er her, og med den høytid for kjøring med tilhenger. Søppel skal på dynga og materialer til oppussing skal hentes. Da er det fram med tilhengeren og ut på veien. Svaret på spørsmålet foran gir avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen:

- Hvis tilhengeren har bremser, kan du kjøre i maks 80 km/t. Hvis den ikke har brems og har en aktuell totalvekt på over 300 kilo, er maksimal, lovlig hastighet 60 km/t.

- Det er viktig å være klar over at dette gjelder uansett fartsgrensen på veien. Selv om det er skiltet med høyere fartsgrense på strekningen du kjører, kan du ikke kjøre fortere enn det som er tillatt for tilhengeren. Tilhengeren kan ha stor innvirkning på bilens kjøreegenskaper og kan påvirke trafikksikkerheten, har Børstad tidligere uttalt til Dinside.

RÅKJØRER MED HENGER: Utrykningspolitiet la ut denne videoen på sin Facebook-side og opplyste om at det er ikke tillatt å kjøre fortere enn 80 km/t når du kjører med tilhenger, selv om fartsgrensa er høyere. Video: Politiet Vis mer

Store bøter

Det betyr enkelt og greit at selv om du er på en motorvei med fartsgrense 110 km/t , er maksimal hastighet 80 km/t om du kjører med henger. Blir du tatt i opp til 30 km/t over – det vil si 110 km/t slik videoen som passasjeren i denne bilen har tatt – er boten på 9050 kroner.

Kjører du i 115 km/t og tror at du fortsatt har god margin for å bli stoppet av politiet – koster det deg 10.850 kroner.

I begge tilfeller får du tre prikker i førerkortet i tillegg. Kjører du over 116 km/t, eller 36 km/t over tillatt hastighet - mister du lappen.

Ulykker skjer

UP-sjef Steven Hasseldal har tidligere fortalt at politiet ofte ser bilførere med tilhenger som kjører for fort, og at dette kan utgjøre en fare i trafikken.

– Det er en god grunn til at den maksimale hastigheten med tilhenger er satt til 80 km/t. Kjøreegenskapene til bilen påvirkes mye, spesielt når hengeren er tungt lastet. Vi har hatt flere tilfeller der bilførere har mistet kontrollen over bil og henger, slik at den har begynte å oppføre seg ustabilt og i noen tilfeller slått rundt, sier Hasseldal til Dinside.

KJØRER FOR FORT: - Vi ser mange som kjører for fort med tilhenger. Mange er nok ikke klar over reglene, sier UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside. Foto:Politiet
KJØRER FOR FORT: - Vi ser mange som kjører for fort med tilhenger. Mange er nok ikke klar over reglene, sier UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside. Foto:Politiet Vis mer

Mister lappen

– Vi ser ofte at folk ligger rundt fartsgrensen eller til og med litt over fartsgrensen når de kjører med tilhenger på motorvei. Selv om veien du kjører på har fartsgrense 100 eller 110 km/t, kan du likevel ikke kjøre fortere enn 80 km/t. Hasseldal peker også på en annen regel som nok mange ikke er klar over:

– Når du kjører med tilhenger på en motorvei, vil hastighets-overskridelsen din bli bedømt som om den hadde funnet sted i en sone med fartsgrense 80 km/t. Det vil si at dersom du blir stoppet for å ha kjørt i 116 km/t på en motorvei med fartsgrense 110 km/t, så mister du førerkortet.

Hva er lov?

Det er også en del andre regler for kjøring med tilhenger som kan være gode å vite om – blant annet hva du har lov til å kjøre med hvilke førerkortklasser.

Statens vegvesen har laget en tilhenger-kalkulator som gir svar på disse spørsmålene. Her kan du legge inn registreringsnummeret på bilen og tilhengeren, samt hvilken førerkortklasse du har, og få vite nøyaktig hva som er lov.

SÅ MYE FÅR DU I BOT

I 70 og 80-sonen

Kjører du inntil 5 km/t over fartsgrensen: 850 kroner

Kjører du mellom 6 og 10 km/t over: 2250 kroner

Kjører du mellom 11 og 15 km/t over: 3600 kroner

Kjører du mellom 16 og 20 km/t over: 5000 kroner (+ to prikker)

Kjører du mellom 21 og 25 km/t over: 6800 kroner (+ tre prikker)

Kjører du mellom 26 og 30 km/t over: 9050 kroner (+ tre prikker)

Kjører du mellom 31 og 35 km/t over: 10 850 kroner (+ tre prikker)

Kjører du 36 km/t - eller mer - over fartsgrensen: Førerkortet blir inndratt

I 90-sonen og høyere

Kjører du inntil 5 km/t over fartsgrensen: 850 kroner

Kjører du mellom 6 og 10 km/t over: 2250 kroner

Kjører du mellom 11 og 15 km/t over: 3600 kroner

Kjører du mellom 16 og 20 km/t over: 5000 kroner (+ to prikker)

Kjører du mellom 21 og 25 km/t over: 6800 kroner (+ tre prikker)

Kjører du mellom 26 og 30 km/t over: 9050 kroner (+ tre prikker)

Kjører du mellom 31 og 35 km/t over: 10 850 kroner (+ tre prikker)

Kjører du mellom 36 og 40 km/t over: 11 300 kroner (+ tre prikker)

Kjører du 41 km/t - eller mer - over fartsgrensen: Førerkortet blir inndratt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer