Dette koster mopedlappen

Av: Martin Andreas Schie Berntsen

Publisert
Sist oppdatert

Prisene for å ta mopedlappen varierer med flere tusenlapper fra skole til skole. De dyreste vi har sjekket tilbyr litt ekstra teorikursing, men har også minimumspriser som nærmer seg 10.000. De billigste ligger under 6.000 kroner for en relativt tilsvarende pakke.

Fra 5.840 kroner til 9.100. Her er priser fra 11 kjøreskoler i Oslo,
Bergen, Trondheim og Tromsø

Spar penger
For å kutte prisen på mopedlappen bør du altså sjekke prisene hos dine lokale kjøreskoler før du velger hvor du skal ta opplæringen.

Mange trafikkskoler tilbyr ekstra teoriopplæring med fasit som likner på de oppgavene som kan dukke opp på en teoriprøve. Denne teoriopplæringen er ikke obligatorisk, og en kan studere på egen hånd hvis en liker det bedre.

Det er dessuten mulig å spare penger for deg som kan ta trafikalt grunnkurs i den offentlige skolen. Det er ikke alle skoler som tilbyr dette, det kreves at lærerne tar et femdagers kurs for at dette skal kunne bli et tilbud i skolen.

Fire trinn

Dette koster mopedlappen

Dette koster mopedlappen

 1. Fra 5.840 kroner for mopedlappen


Det første trinnet på veien til mopedlappen er trafikalt grunnkurs som er felles for alle lette kjøretøyklasser. Trafikalt grunnkurs består av 17 undervisningstimer, hvorav én brukes til førstehjelpopplæring. Målet med trafikalt grunnkurs er å gi grunnleggende innsikt i trafikken som en kan bygge videre på når en begynner å øvelseskjøre. Aldersgrensen for trafikalt grunnkurs er 15 år, men hvis du tilbys å ta det gjennom skolen i 10. klasse kan du ta det selv om du ennå ikke er fylt 15.

Trinn to handler om å gi grunnleggende kjørekompetanse til kandidaten og fokuserer på det kjøretekniske. Denne delen av opplæringen foregår innenfor et avsperret område. Minstekravet for tid på dette opplæringstrinnet er fire timer. Etter fire timer skal eleven og kjørelæreren evaluere prestasjonene og hvis kandidaten har bestått kan den gå videre til trinn tre. Hvis en ikke er klar etter disse obligatoriske fire timene går det an å fortsette med flere timer på trinn to.

Trinn tre kalles trafikaldelen. Denne opplæringsdelen består av 6 timer opplæring i trafikken. Dette trinnet er fokusert på elevens læring og kjøring i variert trafikk. Ved avslutningen av dette trinnet skal en være såpass selvstendig at man klarer seg helt på egen hånd i trafikken.

Det siste trinnet kalles avsluttende opplæring. Dette trinnet fokuserer på elevens risikoforståelse og forståelse for trafikksystemet. Dette trinnet består av fire timer, hvorav én er teori og de tre andre skjer på veien. Dette trinnet fokuserer spesielt på kjøring i tettbebygde strøk og landeveismiljøer. For å bestå dette trinnet må du vise til god risikoforståelse i trafikken og at du behersker mopeden fullt ut. Når det du har gjennomført denne delen, er du klar for den avsluttende teoriprøven.

Teoriprøven

Mer informasjon

 • Trygg Trafikk: Om trafikalt grunnkurs i skolen
 • Vegvesen: Om mopedopplæringen

 • Den siste delen som må gjennomføres før lappen deles ut, er den teoretiske prøven. Denne består av en 30 spørsmål med flere svaralternativer. Disse spørsmålene må besvares innenfor 45 minutter. Dersom 25 av spørsmålene er riktig besvart, er prøven bestått.

  Artikkelen er skrevet som et Operasjon Dagsverk-oppdrag. Les mer om årets Operasjon Dagsverk.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer