Dette kostet bilisten lappen

Det ble ingen nåde da politiet stoppet denne mannen.

MISTET LAPPEN: I morgentimene mistet føreren av denne bilen førerkortet i minst tre måneder, og kan vente seg en saftig bot. Foto: ØSTFOLD POLITIDISTRIKT
MISTET LAPPEN: I morgentimene mistet føreren av denne bilen førerkortet i minst tre måneder, og kan vente seg en saftig bot. Foto: ØSTFOLD POLITIDISTRIKT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny kuldeperiode har truffet østlandet. Det betyr isdekte ruter. Bare i dag mellom klokken 06:00 - 07:30 mistet fire stykker førerkortet, ble anmeldt og fikk bot. Og det bare i Østfold politidistrikt.

Grunnen til at politiet her er strenge, er selvsagt at isdekte ruter øker sjansen for at bilen blir innblandet i uhell, og da prater vi ikke bare materielle skader, men også personskader.

Avkortet forsikring

- Det tar deg bare to minutter å skrape rutene for is. Å kjøre med dårlig sikt er livsfarlig, både for deg selv og andre, sier Informasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF, Jon Berge. Han oppfordrer innstendig om viktigheten av god sikt.

Sjekk våre ni tips for å slippe isskraping.

Kjører du uten å skrape rutene for is? (Avsluttet)
Nei, aldri. Tar ingen sjanser(77%) 3592
Svært sjelden, men må innrømme at det har skjedd(19%) 888
Ja. Her slurver jeg for ofte.(4%) 180
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette er typisk fenomen på høsten og våren. Folk blir tatt på senga av nattefrosten og tar sjanser.

- Kan det slås fast at en skade, uhell eller kollisjon har skjedd på grunn av dårlig sikt, kan det gi avkorting på utbetalingen av forsikringsselskapet. Det skjer riktignok ikke ofte, for vi må ha solid støtte fra politi eller vitner. Hvor stor avkortningen blir må vurderes fra tilfelle til tilfelle og avgjøres blant annet på graden av uaktsomhet.

MISTET LAPPEN: Heller ikke siderutene var skrapt rene for is... Foto: ØSTFOLD POLITIDISTRIKT
MISTET LAPPEN: Heller ikke siderutene var skrapt rene for is... Foto: ØSTFOLD POLITIDISTRIKT Vis mer


Dugg hindrer også sikt. Slik blir du kvitt den.

Uklare regler?

Vegtrafikkloven gir stort rom for skjønn for patruljen som stopper deg. i lovverket graderes det ikke noen prosentdel for hvor mye utstyn man må ha. Lastebiler og en rekke varebiler har kun utsyn fra frontrute, sideruter og speil, men man kan risikere å bli bøtelagt for ikke å ha skrapet speiler, sideruter bak og bakrute på en personbil.

Ved mindre graverende tilfeller får man 2.000 kroner i forelegg der og da, sier Politiadvokat Wenche Sørensen ved Nordre Buskeruds Politidistrikt. Ved mer graverende tilfeller blir førerkortet tatt i minst tre måneder.

LES OGSÅ: Ikke ødelegg frontruta. Velg riktig isskrape.

Man blir videre anmeldt og bøtesatsene vil variere etter grad av alvorlighet. Man må regne med minst 4.000 kroner. Skjer det en ulykke kommer dette i tillegg.

Dette sier loven

Forskrift om bruk av kjøretøy § 1-3.Utsyn:
Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.

Forskrift om tap av retten til å føre motorvogn 2-5 nr. 12:
Er fører av motorvogn ilagt straff for føring av kjøretøy hvor sikten forover og til sidene var sterkt begrenset på grunn av snø, is, dugg og lignende, bør tap av førerett fastsettes til minst tre måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer