Viltpåkjørsel

Dette må du gjøre om du kjører på et vilt dyr

Ifølge norsk lov plikter man å varsle myndighetene ved viltpåkjørsel.

TID FOR VILTPÅKJØRSLER: Vinterhalvåret er tiden da det er størst fare for å kollidere med ville hjortedyr. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
TID FOR VILTPÅKJØRSLER: Vinterhalvåret er tiden da det er størst fare for å kollidere med ville hjortedyr. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Svaret er enkelt: Kontakt politiet!

Det sier seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, til Dinside.

Vinterhalvåret er tida da det er størst fare for å møte ville dyr på norske veier. Faktisk har det aldri vært flere trafikkdrepte hjortedyr i Norge enn i det siste kalenderåret.

Da kan det være ekstra greit å vite hva du skal være forberedt på, om du skulle være så uheldig å kjøre på et dyr.

Lenger ned i saken ser du hva du må gjøre om du for eksempel kjører på husdyr, hund, katt eller mindre ville dyr og fugler.

Når ulykken er ute

 1. Få oversikt over eventuelle skadede personer og gi førstehjelp/kontakt 113 dersom akutt hjelp er nødvendig.
 2. Ring Politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen.
 3. Merk påkjørselsstedet (dette for å kunne spore skadede dyr). Følg aldri etter et skadet dyr selv. Det kan både være farlig og vanskeliggjør ettersøks-hundens arbeid.
  Kilde: Hjortevilt.no

Pliktig å varsle

Ifølge Norges lover er man pliktig til å varsle myndighetene eller eventuell eier av dyret, om man har kjørt på det.

Kommunen er «eier» av hjorteviltet og har folk som foretar ettersøk og eventuelt avliving av påkjørte dyr.

Fordelen ved å varsle politiet er at de videre kan kontakte den lokale viltforvaltningen, som tar seg av det skadde dyret.

Politiet vil også kunne hjelpe deg med med den videre prosedyren.

Som at du også skal, så godt det lar seg gjøre, hjelpe dyret.

- Dyrevelferdsloven pålegger å hjelpe dyr som blir alvorlig skadet. Men hjelpeplikten er stort sett oppfylt om du varsler politiet, sier Knævelsrud i Mattilsynet.

- Folk er ofte rystet og skadet etter en påkjørsel, og har sjelden utstyr eller ressurser til å avlive dyret selv, forklarer hun.

Merke stedet

Om dyret har kommet seg videre etter sammenstøtet, bør man imidlertid hjelpe viltforvaltningen. Det gjør du ved å markere hvor dyret forsvant.

Det kan du for eksempel gjøre med å henge opp en refleksvest eller et refleksbånd.

- Det er viktig, for å hjelpe de som skal ta seg av dyret eller drive ettersøk, forklarer forsker Christer Rolandsen, ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), overfor Dinside.

- Tenk sikkerhet for deg selv først, så dyret. Også må du naturligvis rydde opp, slik at det ikke kommer en ny ulykke på stedet, legger han til.

Plikter ved viltpåkjørsler

Vegtrafikkloven § 12
Plikter ved trafikkuhell: Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.

Dyrevelferdsloven § 4
Hjelpeplikt: Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.

Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret avlive dette med det samme.Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid.

Nødvendige utgifter til tiltak etter denne bestemmelsen skal staten betale, men utgifter knyttet til tiltak overfor dyr fra dyrehold kan kreves tilbake fra dyreholderen eller eieren.

Bestemmelsen i første og andre ledd gjelder tilsvarende for den som påfører dyr skade, men vedkommende kan ikke kreve dekning av staten for utgifter til hjelpetiltak.

Kongen kan gi nærmere forskrifter om dekning av utgifter.

Kilde: lovdata.no

Andre dyr

Har du skadet en hund eller en katt ved påkjørsel, vil eier oftest være interessert i at dyret blir reddet.

- Hunder - og en del katter - er merket med microchip. Da kan veterinær være behjelpelig med å få tak i eier. Ved påkjørsel av husdyr, som for eksempel storfe, vil politiet rykke ut, forteller Knævelsrud.

Ved påkjørsel av mindre ville dyr, som for eksempel ekorn, rev, grevling eller småfugl, er det lite du kan og må gjøre - foruten avliving.

- Da er det ingen etater som vil rykke ut. Men du skal ikke bare kjøre videre heller, hvis ikke det er risiko for at du selv kan bli påkjørt, sier Torunn Knævelsrud.

Avlive med jekk

- Små dyr kan du avlive selv, for eksempel med et kraftig skag mot hodet med en tung biljekk. Men det er ikke noe krav om å avlive dyret selv. Er dyret håndterbart kan du frakte det med til veterinæren.

Hun presiserer at det ikke er noen risiko med smitte forbundet med flytting, men det kan være greit å benytte hansker for å slippe å bli skitten.

Spill dessuten ikke helt, ved å utsette deg selv for risiko, om det for eksempel er snakk om en skadd rev eller grevling.

- De kan bli redde og bite. Det må du unngå, understreker seksjonssjefen.

- Ikke ta med hjem

Mattilsynet advarer samtidig mot å ta med skadde dyr hjem.

- Det skal mye til for at et skadd dyr skal klare seg ute i det fri etterpå. Og belastningen med å bli med hjem for å få pleie er oftest ikke en god løsning for dyret. Da er det bedre å sørge for en forsvarlig avliving, sier seksjonssjef Knævelsrud.

Hun presiserer imidlertid at det kan være en annen vurdering om det er snakk om en sårbar eller sjeldne dyre- eller fuglearter.

10 tips for å unngå påkjørsel

 1. Hjortevilt kan samle seg i flokker om vinteren. Ser du ett dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere.
 2. Viltet er generelt mer på vandring i skumringstimene morgen og ettermiddag, og mer på natten enn på dagen.
 3. Vær forberedt på at dyret kan begynne å løpe foran bilen, spesielt ved høye brøytekanter. Senk farten og ikke stress dyret unødig (men pass på trafikk bak deg).
 4. Sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne.
 5. Vær oppmerksom – la GPS og mobiltelefon hvile mens du kjører.
 6. Sørg for riktig justerte lys på bilen og ikke vær en enøyd banditt.
 7. Forsøk å varsle andre biler dersom du observerer dyr i eller langs veien.
 8. Dersom sammenstøt synes uunngåelig – sikt bak dyret og brems ned så mye du kan.
 9. Om du kjører på et dyr som blir skadet, er det viktig å kontakte politiet. De vil igjen ta kontakt med kommunen eller den lokale viltnemnden som har ansvaret for søk og avlivning av skadde dyr.
 10. Husk å merke påkjørselsstedet tydelig, f.eks med viltbånd eller plastpose på et tre langs veien! Hold avstand til bilen foran.

Kilde faktaboks: Hjortevilt.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer