Bil på glatt is

Dette må du ha i bilen

Nå er det glatt ute. Se hva du bør ha på lur i bilen.

PÅ GLATTISEN: Dersom du står litt mer snø- eller isfast enn dette, kan et håndkle være redningen! Foto: Celina Stamper
PÅ GLATTISEN: Dersom du står litt mer snø- eller isfast enn dette, kan et håndkle være redningen! Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilister oppfordres på det sterkeste til å være forsiktige hvis de skal kjøre på glatte veier andre juledag. På Østlandet og Vestlandet kan det være såpeglatt.

Skulle du ved et uhell kjøre deg fast i snøen eller på is, er det flere gode tips du kan prøve.

Har du kjørt deg fast utenfor hjemmet, er det kort vei til smarte hjelpemidler, men hva når du er langt hjemmefra? Sett av litt plass i bilen til noen smarte hjelpemidler.

Gamle håndklær

Et tips vi har hatt stort hell med, er å bruke håndkletrikset. Det er ikke uten grunn vi alltid har et par gamle håndklær liggende i bilen i vinterhalvåret.

SNØ: Hva skal man med feiekost når man har løvblåser? Se vår motorjournalist fjerne snøen effektivt fra to nedsnødde biler. Kanskje en idé til andre snødekte ting i vinter? Video: Dinside Vis mer

Legger man dem foran hjulene er det enklere for dekket å få grep.

Det må ikke være håndklær, det viktigste er å bruke noe med nok tekstur slik at dekket får tak på noe annet enn den glatte snøen.

Strøsand

Strøsand er aller best på blankpolert snø eller is.

- Det får man kjøpt i små bokser, det er ikke mye som skal til, uttalte Ove Morten Grønnvold, daglig leder for Redningsverket AS som driver med transport og bilberging for NAF, SOS og Falck i Råde, til DinSide i november.

Gummimatter

Dersom strøsand ikke funker, og snøen beveger seg for mye, kan et godt alternativ til håndkletrikset være å legge gummimatter som man allerede har i bilen under hjulene i kjøreretningen man skal.

- Gulvmatter, det har jo de aller fleste, og det kan være redninga, sier han.

I dette tilfellet bør man kjøre rolig og nærmest vugge bilen ut av posisjon.

Er du ute i skogen? Granbar kan også gjøre samme nytten her, anbefaler Grønvold.

Husk, det aller viktigste: finn noe som skaper god friksjon!

Gyng på bilen

Ifølge Superdekk.no kan det også hjelpe å gynge bilen fri.

«Denne metoden får mange ut av knipa. Her gjelder det å gi gass og slippe igjen for å få en gyngende bevegelse på bilen. Det kan lønne seg å også forsøke revers hvis det er mulig. Bevegelsen skal gi bilen moment, slik at den sakte, men sikkert kommer seg fri.

Er dere flere i bilen bør de andre gå ut og hjelpe til med å dytte, både foran og bak. Det er også viktig at dere faktisk får bilen i god bevegelse, hvis ikke risikerer du at hjulene bare spinner seg mer og mer ned i underlaget.» står det på deres hjemmesider.

De anbefaler også at man har med dekklister på boks til kjøreturen.

«Som et alternativ til sand eller grus kan du prøve dekklister på sprayboks, også kjent som kjetting på boks. Du sprayer løsningen rett på dekkene for bedre feste og veigrep. Har du liten plass i bagasjen er dette en super liten sak å pakke med, da den veier lite og tar minimalt med plass.»

Vinterdekk og gode klær

Selv om man har gode vinterdekk, kan trafikanter oppleve å sette seg fast. Det forteller Kari Sund, pressevakt i Statens vegvesen, til DinSide.

- Hvis du først har satt deg fast, må du ta noen vurderinger på hvor mye trafikk det er rundt der du står. Det kan være en risiko å bli påkjørt av andre så oftest er det lurt å ringe berging med en gang og sette ut varseltrekant. Hvis det farlig, ringer du politiet og kommer deg vekk fra bilen med nødblink på, forteller hun.

Klærne man har på seg er også viktig. Et tips er å ha med seg klær så du holder varmen ute og refleksvest i nærhet av førerplass.

- En rask løsning for å få bedre friksjonen kan det være lurt å ha en strøsandsekk med seg og eventuelt en skuffe for å få unna snø, sier hun.

Sund nevner også at det selges forskjellige kjettingløsninger eller poser som man trer over dekket for å bedre friksjonen mot underlaget.

- Dette tar tid å montere og derfor må være forsiktig så man ikke blir påkjørt eller får bilen over seg, sier hun.

Sist nevner hun sine beste tips: Gode vinterdekk, vinterklær, refleksvest, telefon, strøsand og skuffe.

- Nå som det er vinter og snø flere steder, er den generelle anbefalingen å kjøre etter forholdene. Sørg for å ha gode vinterdekk, og tilpass farten etter føret. Det er bedre å ta seg god tid og komme trygt fram, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer