Datoen for å skifte dekk:

Dette må du huske når du skifter til vinterdekk

Å skifte til vinterdekk er enklere enn du kanskje tror.

VINTEREN KOMMER: I januar 2011 var gatene i Oslo sentrum dekket av snø og sørpe etter snøfall og mildvær. Værmeldinger varsler nå kaldere netter i store deler av landet, så det kan være en god idé å bytte til vinterdekk.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
VINTEREN KOMMER: I januar 2011 var gatene i Oslo sentrum dekket av snø og sørpe etter snøfall og mildvær. Værmeldinger varsler nå kaldere netter i store deler av landet, så det kan være en god idé å bytte til vinterdekk. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Publisert

«Et skikkelig ork!»

Slik er det mange som ser på jobben med å skifte hjul på bilen. Faktisk sliter én av fire med å gjøre jobben selv. Uansett, 1. november er datoen man i Sør-Norge fritt kan bytte til piggdekk, uavhengig av føret. Nå tilsier imidlertid været at det kan være en god idé å bytte til vinterhjul tidligere.

Her kan du lese nærmere om reglene for piggdekk og dekkskifte - for hele landet.

Enkelt

Jobben med å skifte hjul er faktisk enklere enn mange tror. Her får du en kjapp oppskrift til hvordan du skal gå fram når du skifter til vinterdekk på bilen.

Men først: Her har du også reglene for når du må bytte tilbake til sommerhjulene på bilen:

  • Huskeregel: Første mandag etter 2. påskedag. Unntaket gjelder for Nordland, Troms og Finnmark, hvor fristen er 1. mai.
  • Unntaket: Kravet om tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene for når hjul med piggdekk må tas av.

1. Sjekk bilens instruksjonsbok

EN GOD START: Bilens egen introduksjonsbok er ofte en god manual til å skifte hjulene.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EN GOD START: Bilens egen introduksjonsbok er ofte en god manual til å skifte hjulene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Her finner du tips til hvordan hjulskift på akkurat din bil skal håndteres.

Utstyr til å skifte hjul

Må ha:
1. Jekk

2. Hjulvinne
3. Dekk

Kjekt å ha:
4. Teppe/knebeskyttere
5. Lykt (om det er mørkt)
6. Hansker (pga møkk)
7. Klosser (til å låsene hjulene)

2. Finn fram utstyret

Du kommer langt med bilens originale jekk og hjulvinne.

Et godt tips kan være å legge hvert av vinterhjulene klar ved de fire hjørnene av bilen, der de skal på.

Merket du ikke hjulene før du la dem vekk for sommersesongen, så studer dekkene - de er ofte merket med retning på gummien, eller så kan du se på dekkmønster og slitasje hvor de skal festes.

3. Sikkerhet

LØSNE BOLTENE: Det kan være en god idé for at det skal bli enklere å ta av hjulene senere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LØSNE BOLTENE: Det kan være en god idé for at det skal bli enklere å ta av hjulene senere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Se til at bilen står plassert på et solid, flatt underlag, at den er i gir og at håndbrekket er på. Løsne så litt på boltene på alle hjulene, før du begynner å jekke opp bilen. Da blir det enklere når de skal av senere.

4. Jekk opp bilen

JEKK: Bruk helst bilens tilpassede jekk når du skal løfte opp bilen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
JEKK: Bruk helst bilens tilpassede jekk når du skal løfte opp bilen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

«Jekkepunktet» er markerte hakk ved hvert av hjulene, i understellet på bilen. Sjekk instruksjonsboka om du er i tvil.

Jekk til det er luft under hjulet. Pass på at du ikke har hender eller noe annet under hjulet, da man aldri kan stole hundre prosent på jekken.

5. Skru av boltene

BOLTENE: Pass godt på så du ikke roter vekk boltene/mutterne til hjulfestet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOLTENE: Pass godt på så du ikke roter vekk boltene/mutterne til hjulfestet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Har du allerede løsnet dem litt, er det nå en enkel sak å skru boltene helt av.

6. Ta av hjulet

LØFT AV: Merk gjerne sommerhjulet med en tusj, så du husker å feste det på samme sted til vinteren igjen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LØFT AV: Merk gjerne sommerhjulet med en tusj, så du husker å feste det på samme sted til vinteren igjen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Når alle boltene er borte, kan hjulet løftes av. Hvis det likevel sitter fast, kan du gi det et lite spark/dytt ved gummien. Ta tak i hjulet på sidene og løft. Rull hjulet unna slik at det ikke ligger i veien.

7. Løft vinterhjulet på plass

TYNGST: Hjulet veier en del, men de fleste skal kunne greie å løfte det på plass på anleggsflaten. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
TYNGST: Hjulet veier en del, men de fleste skal kunne greie å løfte det på plass på anleggsflaten. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Dette er den tyngste jobben. Nå skal du løfte det nye hjulet opp på plassen på anleggsflaten (punktet hvor hjulet sitter).

Et godt tips er å sitte på huk slik at du ser hvor hjulet skal. Hold fast i hjulet og vri på det til bolthullene på hjulet er lik hullene på anleggsflaten til hjulfestet.

8. Skru på boltene

FEST BOLTENE: Ikke stram alt for hardt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FEST BOLTENE: Ikke stram alt for hardt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Skru først boltene på plass med fingrene. Når boltene er på plass, så strammer du de med hjulvinnen.

Her er det viktig å benytte seg av «krysstramming»: Å gradvis stramme litt på hver bolt, slik at felgens anleggsflate blir liggende helt perfekt inntil hjulopphengets anleggsflate.

9. Etterstramming og lufttrykk

Når boltene sitter, så jekker du ned bilen, etterstrammer boltene og rydder bort utstyret.

Vinterhjul og sommerhjul oppbevares på samme måte. Du kan også ta en titt på denne sjekklista for oppbevaring av dekk. Det kan dessuten være en utmerket idé å vaske dekkene før du legger dem bort.

PS: Husk å kontrollere lufttrykket i dekkene du setter på. Oversikt over hvor høyt trykk din bil skal ha i dekkene finner du enten på baksiden av tanklokket, i døråpningen eller i instruksjonsboka. De fleste bensinstasjoner har også en oversikt over de vanligste biltypene.

PS2: Når bilen så har kjørt noen mil, så bør du igjen finne fram hjulvinna og etterstramme på nytt. Det må gjøres uansett, om du har gjort det selv eller om du har gitt oppgaven til verkstedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer