Sommerdekk

Dette må du sjekke nå

Det er tid for å sjekke om dekkene du har i garasjen er klar for en ny sommer eller må byttes. Vi viser deg to viktige ting du må sjekke for å finne ut av det.

FARLIG DÅRLIG: Dette dekket har rundt 2 millimeter mønster igjen. Det er over lovkravet på 1,6 millimeter, men likevel farlig dårlig. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om fristen for å få piggdekkene av bilen i år er utsatt til 1 mai, også i Sør-Norge, er det ingen grunn til å vente dersom været framover blir bra.

Brukte, piggfrie vinterdekk på våte og varme asfaltveier er en svært dårlig løsning. De blir rett og slett farlig glatte når temperaturen stiger over 4-5 grader.

De to tingene du må sjekke på de sommerdekkene du har i garasjen er mønsterdybden og alderen.

Enkel mønster-sjekk

Mønsterdybden sjekker du enkelt ved å se på slitasjevarslerne (små tverrgående forhøyninger av gummi) som sitter nede i dekkmønsteret. Når dekket er slitt ned til disse forhøyningene er du nede på minimumsgrensen på 1,6 millimeter mønster.

Lovkravet på 1,6 millimeter er imidlertid farlig lite. Dekkene kan fort begynne å vannplane på regnvåte dager. Det vil si at bilen rett og slett begynner å flyte og du mister all kontroll. Du kan styre og bremse uten at det hjelper.

Dramatisk opplevelse

Vi har tidligere testet brukte Continental sommerdekk med 4 millimeter mønster, med andre ord godt over lovkravet, mot nye dekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer