Baklys på bil

Dette må du sjekke nå

Høsten er tida for tussmørke veier, regn og tåke, men ute i trafikken kjører det biler rundt uten baklys. Det er livsfarlig og kan bli dyrt.

SER DU BILEN?: I tussmørke og regn gjelder det å baklysene tent for ikke å bli påkjørt bakfra. Mange kjører slik som denne. Sjekk at lysbryteren står slik at også baklysene er tent. Foto: Rune Korsvoll
SER DU BILEN?: I tussmørke og regn gjelder det å baklysene tent for ikke å bli påkjørt bakfra. Mange kjører slik som denne. Sjekk at lysbryteren står slik at også baklysene er tent. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På vei nordover på E6 ut av Oslo en søndag kveld. Det er regn og tåke, men trafikken flyter greit i 90 kilometer i timen. Helt plutselig og ut av intet dukker det opp en bil uten baklys rett foran bilen vår. En kraftig brems må til for at vi ikke skal krasje inn i bilen bakfra.

I Norge er de påbudt å bruke kjørelys foran om dagen. Disse tennes automatisk når tenningen på bilen slås på, men baklysene behøver ikke å være tent.

Når det blir mørkt eller dårlig sikt, skal imidlertid også baklysene være på. Det er ditt ansvar som fører å sørge for dette, men det er ikke alltid at lysene slår seg på automatisk. Å kjøre med mørklagt bil er selvfølgelig forbundet med fare og kan fort koste deg en bot på 2800 kroner.

Mange uten baklys

Å møte biler uten baklys, selv om det er dårlig sikt og tussmørke, er ikke noe uvanlig fenomen, skal vi tro staten vegvesen og NAFs svenske søsterorganisasjon M. De har gjort en telling av 24 000 biler i trafikken:

Hver femte bilist kjørt uten baklys i dagslys. Fem prosent av bilistene kjørte med mørklagte baklys etter at det var blitt mørk på kvelden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer