Dette må du sjekke

Billysene må sjekkes for å unngå farlige situasjoner.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Nå som høsten er her og det blir fortere mørkt ute, ber NAF alle sjekke hvordan man bruker lysene på bilen sin.

- Vær spesielt oppmerksom på hvordan du bruker fjernlys, og at du ikke stopper med nærlysene tent, forteller NAF-rådgiver Harry Svendsen.

Stopper man med nærlysene tent, har ikke trafikanter som kommer imot mulighet til å se om det står personer bak eller ved siden av bilen. Det kan skape farlige situasjoner, advarer organisasjonen.

REFLEKS: Her kan du se hvor synlig du er med refleks - og hvor vanskelig det er for sjåføren å se deg når du går uten. Video: Trygg Trafikk. Vis mer

Husk dette

NAF anbefaler at man styrer fjernlysene manuelt.

- Da kan man bruke lysene optimalt uten å blende andre veifarende. Stoler du for mye på automatikken kan du risikere å kjøre langt med dårligere lys fordi fjernlysene ikke tennes raskt nok. Samtidig er disse systemene følsomme for gatelys og kan faktisk også blende ned når bilens egne lys treffer skilt langs veien, forteller Svendsen.

Rådgiveren oppfordrer også folk til å sjekke at alle lys fungerer som de skal.

Reduser lysstyrken

Svendsen forklarer videre at skjermene i moderne biler kan gi dårligere nattsyn i trafikken.

- Vi anbefaler at du skrur av skjermene helt, velger nattmodus eller reduserer lysstyrken når man kjører i mørket. Mange biler har også innvendig interiørbelysning som man med fordel kan skru av. Det er sikkert elegant i brosjyren, men gjør ikke annet enn å sørge for at du får dårligere nattsyn på mørke landeveier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer