Intelligent speed assistance

Dette må på plass i nye biler fra 2022

EU vil påkreve avanserte sikkerhetssystemer.

Intelligent hastighetsassistanse: EU vil innføre flere sikkerhetsfunksjoner i nye biler fra 2022. Foto: Evo/Rex/Rex Shutterstock
Intelligent hastighetsassistanse: EU vil innføre flere sikkerhetsfunksjoner i nye biler fra 2022. Foto: Evo/Rex/Rex Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-parlamentet har i dag blitt enige om nye sikkerhetsforskrifter for kjøretøy som biler, lastebiler og busser. Fra mai 2022 må intelligente og avanserte sikkerhetsløsninger være på plass i nye kjøretøy.

I en pressemelding opplyser EU-parlamentet at de nye reglene innebærer at 30 funksjoner implementeres i de ulike kjøretøyene. Blant dem er Intelligent Speed Assistance (ISA) som nytter kameraer som kan gjenkjenne fartsgrenseskilt og/eller GPS-koblet hastighetsbegrensnings-data for automatisk å begrense hastigheten når det er nødvendig.

25.300 personer ble drept på EU-veier i 2017 og 135.000 ble hardt skadet.

EU viser til estimater som sier at ISA-systemet kan redusere antall dødsfall på EU-veier med 20 prosent.

- ISA vil alltid gi sjåføren tilbakemelding basert på kart og observering av trafikkskilt når fartsgrensen overskrides. Det vil ikke bare gjøre oss alle tryggere, men også hjelpe sjåfører å unngå fartsbøter, sier Róza Thun, parlamentets rapportør.

Andre ting som blir påkrevd er:

  • Automatisk nødbrems
  • Tretthetsvarsling
  • Filholderassistent
  • Ryggesensor
  • Alkolås
  • Nødstoppsignal

I tillegg ønsker EU-parlamentet at alle kjøretøy utstyres med Event Data Recorders, som lagrer viktig krasjrelatert data i noen sekunder i forkant av hendelsen. Politikerne mener systemet vil tilby viktig informasjon for analysering av ulykker og for å redusere ulykker i fremtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer