Elbilister om elbil

Dette mener de om elbil-valget

Ifølge Elbilforeningens egen undersøkelse er elbilistene meget godt fornøyd med valg av «drivstoff».

FORNØYDE: Ifølge Elbilforeningens egen undersøkelse er norske elbileiere godt fornøyde med valg av kjøretøy. Tidligere service-utfordringer for Tesla har ikke satt store bremser for dette. Foto: Øystein B. Fossum
FORNØYDE: Ifølge Elbilforeningens egen undersøkelse er norske elbileiere godt fornøyde med valg av kjøretøy. Tidligere service-utfordringer for Tesla har ikke satt store bremser for dette. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske elbileiere er tilsynelatende godt fornøyd med å kjøre elektrisk bil. I hvert fall om vi skal tro Norsk elbilforenings egen undersøkelse.

94 prosent av elbileierene svarer nemlig at de er fornøyde (31,7 %) eller svært fornøyde (62,5 %) med å være elbilister. Det er faktisk en framgang, fra tidligere undersøkelser medlemsorganisasjonen har foretatt.

– Norske elbilister har alltid vært veldig fornøyde, men aldri har så mange vært så positive som i år, sier generalsekretær Christina Bu i en pressemelding.

«Hvor fornøyd er du med å være elbilist»

Alternativ Antall Andel
Svært fornøyd7.32962,52 %
Fornøyd3.72031,74 %
Verken/eller4273,64 %
Misfornøyd780,67 %
Svært misfornøyd1681,43 %
Antall svar/spurte11.722 / >78.000<15,02 %

Tabellforklaring: Totalt er det 94,28 prosent som er fornøyde med å være elbilist, ifølge undersøkelsen. Over 78.000 elbilister mottok undersøkelsen, som 14.169 har svart på. Kun 11.722 svarte på dette spørsmålet, og det gir en svarandel på om lag 15 prosent. Kilde: Elbilforeningen

Mindre misnøye

Til sammen er det nesten 95 prosent av de spurte som er udelt positive til livet med helelektrisk bil. Bare to prosent oppgir at de er misfornøyde eller svært misfornøyde. Fire prosent krysset av svaralternativet «verken/eller».

Tidligere har det vært mye fokus på elbilutfordringer som rekkevidde- og ladeangst. Elbileierne virker imidlertid ikke fullt så bekymret nå lenger.

DS 7 Crossback e-Tense er en spennede luksusbil fra Frankrike. Nå har den kommet som ladbar versjon i Norge, noe som gjør den aktuell her hjemme. Vis mer

På flervalgspørsmålet om hva som var er største ulempen ved ha elbil svarer neste tre av ti (29 %) at det ikke er noen ulemper. I 2019 var det til sammenligning bare 18 prosent som svarte det samme.

- Det er ganske utrolig, kommenterer Christina Bu fornøyd.

FORNØYD: Generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen presenterer svarene fra årets spørreundersøkelse. Foto: Norsk elbilforening
FORNØYD: Generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen presenterer svarene fra årets spørreundersøkelse. Foto: Norsk elbilforening Vis mer

Men man kan likevel se på svarene at de resterende 71 prosentene har sine utfordringer. Rekkeviddeangst, ladekø, dårlig dekning av hurtigladere, tidkrevende lading, feil på ladere, lite plass i bilen og utfordringer med å bruke elbil som eneste bil er blant punkter som skaper hodebry.

- På den andre siden er det bare én prosent som svarte at det er vanskelig å sette seg inn i ny teknologi, og bare to prosent som svarer at elbil er for dyrt – så alt i alt fremstår denne undersøkelsen som en eneste stor oppfordring til nordmenn som fortsatt sitter på gjerdet om at det er tygdt å hoppe ned, sier elbillederen.

«Hva opplever du som de største ulempene med å ha elbil?»

Alternativ Andel
For dyrt2 %
Vanskelig å bruke elbil som eneste bil17 %
Vanskelig å sette seg inn i ny teknologi1 %
Det er ofte feil på laderne som fører til at man ikke får ladet14 %
Ladekø19 %
Rekkeviddeangst22 %
Det er for dårlig dekning av hurtigladere24 %
Det er tidkrevende å lade25 %
Mye planlegging10 %
For lite plass i bilen17 %
Annet8 %
Det er ingen ulemper med elbil29 %

Tabellforklaring: Respondentene kunne velge flere alternativer på dette spørsmålet. Kilde: Elbilforeningen

«Elbilisten 2020»

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbileiere. Elbilisten 2020 er den niende undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen skal blant annet gi svar på hvem elbileierne er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 31. mars – 29. april 2020.
  • Undersøkelsen ble sendt ut på e-post til over 78.000 elbileiere og delt på sosiale medier. 14.169 personer deltok.
  • Deltakerne brukte i gjennomsnitt 22 minutter på å gjennomføre undersøkelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer