Dette merket MÅ du ha

Statens vegvesen starter i disse dager utsendingen av årets kontrollmerker.

Publisert
Sist oppdatert
- Alle bileiere som vet at de har alle forhold knyttet til bilen i orden, kan ta det med ro fram til slutten av juni.


2,3 millioner bileiere får tilsendt sine merker den kommende måneden. Over 420.000 biler får ikke tilsendt kontrollmerke før ulike forhold er rettet opp. Årets farge er rød !

- Hele utsendelsen tar en måneds tid. Dette er en av landets mest omfattende og kompliserte masseutsendelse. Alle de over 2,7 millioner norske biler som er i motorvognregisteret må ha kontrollmerkene på skiltene for å vise at alt er i orden, sier Ivar Fjeldberg i Statens vegvesen i en pressemelding.

Utsendelsene starter nå med de høyeste postnumrene – i Nord-Norge, og avsluttes med utsendelser til Østlandsområdet ca. 20. juni.

- Alle bileiere som vet at de har alle forhold knyttet til bilen i orden, kan ta det med ro fram til slutten av juni. Hvis de ikke har fått kontrollmerkene da bør de kontakte en trafikkstasjon, sier Ivar Fjeldberg i Statens vegvesen.

421.747 biler med mangler

- Vi oppfordrer alle ’etternølere’ til å få orden på sine forhold hurtigst mulig, sier Ivar Fjeldberg i Statens vegvesen. Mer enn 400.000 bileiere står i dag i fare for å ikke få kontrollmerke for 2009. Foto: Henriette Erken Busterud
- Vi oppfordrer alle ’etternølere’ til å få orden på sine forhold hurtigst mulig, sier Ivar Fjeldberg i Statens vegvesen. Mer enn 400.000 bileiere står i dag i fare for å ikke få kontrollmerke for 2009. Foto: Henriette Erken Busterud Vis mer


For å få kontrollmerket automatisk tilsendt, må bilens årsavgift og forsikring være betalt. I tillegg må kjøretøyet ha godkjent periodisk kjøretøykontroll og det må ikke foreligge noen avskiltningsbegjæring.

Det er i år 421.747 biler som ikke har ett eller flere av disse forholdene i orden. 283.197 er skyldig årsavgift, 130.532 har ikke godkjent EU-kontroll, 96.518 er uten forsikring, 18.861 er meldt stjålet og 56.884 er solgt og ikke ennå omregistert.

- Vi oppfordrer alle ’etternølere’ til å få orden på sine forhold hurtigst mulig. Erfaringmessig ordner de fleste opp sine forpliktelser i løpet av sommermånedene, sier Fjeldberg.

- Kontrollmerkene kommer i posten når alt er ordnet og det er ikke nødvendig å oppsøke en trafikkstasjon for å få dem så sant alle de påkrevde forholdene er brakt i orden før siste utsendelse 28. juli.

Statens vegvesen kjører fire nye kontroller opp mot det sentrale dataregisteret for å ’plukke’ opp forhold som er rettet på. Etter disse kontrollene vil etternølerne automatisk få tilsendt kontrollmerkene dersom forholdene er ordnet opp.

Klipper i august

Det er et krav at kontrollmerkene skal settes på med en gang de mottas. Men det blir likevel ikke foretatt noen avskiltning før rundt midten av august, som er siste frist.

- Men foreligger det en avskiltbegjæring på en bil i vårt motorvognregister av en eller annen grunn, blir den imidlertid avskiltet i kontroll uavhengig om den har riktig kontrollmerke eller ikke, sier Ivar Fjeldberg i Statens vegvesen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer