Hvordan lagre dekk?

Dette ødelegger dekkene

Fristen for å bytte hjul på bilen er utsatt til 1. mai, men mange har nok planlagt hjulskifte i helga. Oppbevarer du hjulene feil, forkorter du levetiden til dekkene.

FEIL LAGRING: Lagrer du vinterhjulene langs husveggen, vil de bli utsatt for både sterk sol og varme. Det ødelegger i stor grad egenskapene til dekkene. Video: Pål Joakim Pollen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av den stadig pågående corona-pandemien har myndighetene, som i fjor, utsatt fristen for å få vinterdekkene av bilen til 1. mai. Det samme har våre naboer i Sverige, melder Statens Vegvesen.

Normalt er det forbudt å kjøre med piggdekk etter første helg etter påske i områdene sør for Nordland.

Ikke for varmt

Når du har fått vinterhjulene av bilen, er det viktig at du oppbevarer dem riktig.

Kjetil Røssel er produktsjef hos Nokian Tyres og har erfart at mange bileiere ikke er klar over at dekkene kan miste mye av egenskapene sine dersom de oppbevares feil:

- Det er flere ting som kan være med på å forkorte dekkenes levetid når de lagres. Varme, lys og fuktighet er tre av dem, sier Røssel, og forklarer nærmere:

- Temperaturen er en av de viktigste faktorene. Dersom dekkene lagres ved høy temperatur – det vil si over 25 grader - vil gummien tørke ut og kunne sprekke opp. I en uisolert garasje kan det lett bli slike temperaturer om sommeren. Den beste temperaturen for et dekk er 10-15 grader.

Beskytt mot sollys

- Sterkt sollys eller lampelys som gir mye UV-stråling er også skadelig for dekkene. Det gjør at gummien eldes raskere, blir hardere og mister egenskapene fortere enn nødvendig. Spesielt for nordiske vinterdekk, som er avhengig av myk gummi for å prestere optimat, er dette viktig , sier Røssel. Han slår fast at lagring av dekkene langs garasjeveggen er en svært dårlig måte å ta vare på dekkene på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer