Hvordan lagre dekk?

Dette ødelegger dekkene

Fristen for å bytte hjul på bilen er utsatt til 1. mai, men mange har nok planlagt hjulskifte i helga. Oppbevarer du hjulene feil, forkorter du levetiden til dekkene.

FEIL LAGRING: Lagrer du vinterhjulene langs husveggen, vil de bli utsatt for både sterk sol og varme. Det ødelegger i stor grad egenskapene til dekkene. Video: Pål Joakim Pollen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av den stadig pågående corona-pandemien har myndighetene, som i fjor, utsatt fristen for å få vinterdekkene av bilen til 1. mai. Det samme har våre naboer i Sverige, melder Statens Vegvesen.

Normalt er det forbudt å kjøre med piggdekk etter første helg etter påske i områdene sør for Nordland.

Ikke for varmt

Når du har fått vinterhjulene av bilen, er det viktig at du oppbevarer dem riktig.

Kjetil Røssel er produktsjef hos Nokian Tyres og har erfart at mange bileiere ikke er klar over at dekkene kan miste mye av egenskapene sine dersom de oppbevares feil:

- Det er flere ting som kan være med på å forkorte dekkenes levetid når de lagres. Varme, lys og fuktighet er tre av dem, sier Røssel, og forklarer nærmere:

10-15 GRADER: Den beste temperaturen for lagring av dekk er 10-15 grader, sier produktsjef i Nokian Tyres, Kjetil Røssel. Foto: Nokian
10-15 GRADER: Den beste temperaturen for lagring av dekk er 10-15 grader, sier produktsjef i Nokian Tyres, Kjetil Røssel. Foto: Nokian Vis mer

- Temperaturen er en av de viktigste faktorene. Dersom dekkene lagres ved høy temperatur – det vil si over 25 grader - vil gummien tørke ut og kunne sprekke opp. I en uisolert garasje kan det lett bli slike temperaturer om sommeren. Den beste temperaturen for et dekk er 10-15 grader.

Beskytt mot sollys

- Sterkt sollys eller lampelys som gir mye UV-stråling er også skadelig for dekkene. Det gjør at gummien eldes raskere, blir hardere og mister egenskapene fortere enn nødvendig. Spesielt for nordiske vinterdekk, som er avhengig av myk gummi for å prestere optimat, er dette viktig , sier Røssel. Han slår fast at lagring av dekkene langs garasjeveggen er en svært dårlig måte å ta vare på dekkene på.

Han får støtte av testsjef Jukka Antila i TestWorld, som har ansvaret for alle dekktestene i Dagbladet. Han har flere ganger testet dekk som har nesten den samme mønsterdybden som et nytt, men som har vært utsatt for aldring.

HVOR GAMLE? Denne koden avslører hvor gammelt dekket er. De to første sifrene viser uken dekket er produsert, de to siste viser året. Foto: Markus Pentikainen
HVOR GAMLE? Denne koden avslører hvor gammelt dekket er. De to første sifrene viser uken dekket er produsert, de to siste viser året. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

Dårlig bremsegrep

- Disse dekkene kan se nesten helt nye ut, men når vi begynner å teste, ser vi at mange av egenskapene i dekket er blitt borte. Gummien er blitt hard, noe som gjør at egenskaper som bremsegrep og sidegrep er blitt mye dårligere enn i nye dekk, sier Antila.

- Vulkaniseringsprosessen i gummien fortsetter også etter at dekket er ferdig produsert. Det betyr at gummien blir hardere og stivere jo eldre dekket blir. Det igjen betyr dårligere gripeevne på alle underlag. Dersom dekkene oppbevares mørkt, tørt og kjølig går aldringsprosessen saktere. Det er også derfor vi anbefaler at du bør ta en titt på produksjonskoden når du kjøper nye dekk, for å sikre deg at de er så nye som mulig, sier Antila.

Fem gode råd for lagring av dekk

Temperatur: Best temperatur er rundt 10-15 grader. Dersom temperaturen er over 25 kan gummiens egenskaper forandres, og dette kan forkorte dekkenes levetid.

Lys: Dekk må beskyttes mot lys, spesielt mot direkte sollys og mot sterkt lampelys med høy UV-faktor.

Fuktighet: Dekk bør ikke lagres på fuktige steder. Fuktigheten bør ikke være så høy at dekkene ser fuktige ut. Dekk bør heller ikke ligge ute i regnet.

Skadelige stoffer: Dekk må beskyttes mot kontakt med løsemidler, oljer og fett. Selv kortvarig kontakt med slike stoffer kan gi skader.

Håndtering: Ikke slipp dekk ned fra større høyder enn 1,5 meter. Dette kan skade dekket. Sørg også for at dekkene ikke blir liggende i klem. Kilde: Nokian Tyres

Artikkelen ble først publisert april 2020. Sist oppdatert i april 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer