Natt til lørdag eksploderte det i Saudi-Arabia, da store oljefelt og -installasjoner ble angrepet av droner. Uroen i en av verdens største oljenasjoner gjør at oljeprisen har tatt store sprang i starten av denne uka.
På det meste skal prisen ha økt med hele 19,5 prosent i løpet av natt til mandag, før den gikk litt tilbake på morgenkvisten til cirka 10 prosent - sammenlignet med prisen inn i helga. Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea mente grunnen var åpenbar.

Mot prisras
- Det har aldri vært én hendelse som har forårsaket et så stort kutt noensinne før, sa hun til Dagbladet mandag morgen.
Drivstoffet blir dyrere
Hva har da dette å si for norske drivstoffpriser? I august opplevde vi køer ved pumpene på grunn av lave priser.
Det blir trolig som med markedet forøvrig: Om råvarene blir dyrere, øker også prisen på sluttproduktet for kunden. Men i hvilken grad?
- Prisen på råolje har foreløpig gått litt opp. Men en økning på 5 dollar er den ikke all verden, den var en stund oppe i 10. Mesteparten av bensinprisen er tross alt skatter og avgifter, sier sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i finanskonsernet SEB til Dinside.

Han mener nordmenn foreløpig ikke vil merke altfor mye til Saudi-Arabia-krisen på drivstoffet de skal fylle på tanken. Var bensinprisen 15 kroner før helga, skulle den dermed bare øke med 50 øre til 15 kroner og 50 øre nå, mener analytikeren.
- Det er rett og slett fordi en så stor andel av drivstoffprisene i Norge er skatter og avgifter. Om bensinprisen går opp 10 prosent, øker pumpeprisen bare med 3 prosent. Det er ikke noe konsumentene merker, enn så lenge, forklarer Schieldrop.
- Hvordan kan det utvikle seg på lang sikt?
- Blir forholdene mer alvorlig og oljeprisen går kraftig opp, vil man nok se en større økning, sier han
Dette utgjør drivstoffprisene i Norge
- Innkjøpspris: Ca. 30 %
- Avgifter: Ca. 60 %
- Bruttoavanse: Ca. 10 %
Dette er tommelfingerregelen for drivstoffprisen i Norge. Innkjøpsprisen, eller produktprisen (prisen selskapene betaler for å kjøpe drivstoffet fra raffineriene), har historisk utgjort rundt 30 prosent av pumpeprisen. Det er flere forhold som påvirker denne produktprisen, deriblant råoljeprisen. Andre forhold som kan påvirke produktprisen, er raffinerikapasitet, dollarkurs og etterspørsel. Kilde: Drivkraft Norge

Begrenset tilgang
Kommunikasjonsrådgiver Vedis Kristine Borstad i Drivkraft Norge (tidligere Norsk Petroleumsinstitutt) sier at situasjonen i Saudi-Arabia har ført til begrenset tilgang på råolje.
- Da fungerer markedet slik at råoljeprisen øker, slik man nå har sett, sier hun til Dinside.
- 60 prosent av drivstoffprisen er imidlertid norske avgifter, som er upåvirket av dette. 30 prosent av drivstoffprisen er produktkostnaden, hvor råoljepris er en av flere faktorer, forklarer Borsdag.
