Dette skremmer bilistene

En fersk undersøkelse fra Frende Forsikring viser at bilistene er mest redd for dette.

SKUMMELT: Rusede sjåfører skaper frykt i trafikken. Foto: Shutterstock/NTB
SKUMMELT: Rusede sjåfører skaper frykt i trafikken. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den frykten er helt berettiget når politiet stopper 30 bilførere hver eneste dag. Jeg tør ikke tenke på hvor store mørketallene er, hvor mange som ikke blir tatt, sier fagsjef på motor i Frende, Roger Gylløw Ytre-Hauge.

Ifølge Frende sier hele 74 prosent at de er redde for rusede sjåfører i trafikken. Rusfri Trafikk melder at 25 prosent av dødsulykkene på norske veier har vært ruskjøringsulykker de siste åra.

- Du skal aldri kjøre i påvirket tilstand, om du så bare er usikker på om du er edru fra dagen før. Og er du usikker på om den du sitter på med er ruset, må du sette ned foten. Ta fra dem nøklene om du må. Det kan redde liv, sier Ytre-Hauge.

I undersøkelsen innrømmer seks prosent av deltakerne at de har kjørt bil mens de var beruset eller påvirket av andre stoffer, og det er tre ganger så mange menn som innrømmer kjøring i påvirket tilstand.

- Statistikken viser at 9 av 10 rusanmeldte er menn, så det overrasker meg ikke. Men det er urovekkende, og jeg håper menn som setter seg bak rattet i en slik tilstand går i seg selv, forteller Ytre-Hauge videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.