Selvkjørende biler

Dette utstyret vil ingen ha

Bilprodusentene investerer milliarder i å utvikle selvkjørende biler. En undersøkelse som viser hvilket utstyr bilkjøperen helst vil ha, må komme som et sjokk.

MILLIARDER BORTKASTET: Bilprodusentene bruker hver år milliarder av kroner på å utvikle utstyr som kundene ikke vil ha, viser en ny undersøkelse. Selvkjørende biler er det vi ønsker oss aller minst. Foto: Volvo
MILLIARDER BORTKASTET: Bilprodusentene bruker hver år milliarder av kroner på å utvikle utstyr som kundene ikke vil ha, viser en ny undersøkelse. Selvkjørende biler er det vi ønsker oss aller minst. Foto: Volvo Vis mer
Publisert

Nye biler kommer med stadig mer utstyr, både når det gjelder sikkerhet og komfort. Men hva er det egentlig bilkjøperne vil ha i sin nye bil? AutoPacific, et amerikansk konsulentfirma som har spesialisert seg på rådgivning til bilbransjen, har i sin Future Attribute Demand Study spurt 50 000 personer som skal kjøpe bil i nær framtid, hvilket utstyr de ønsker seg aller mest i bilen.

Varme i setene

Selskapet satte opp rundt 100 forskjellige typer utstyr kjøperne kunne velge mellom. For vanlige bilkjøpere er kanskje ikke svarene veldig overraskende. For sjefer og ingeniører hos bilprodusentene, som jobber med å utvikle nytt utstyr, bør det være en tankevekker.

Det nybil-kjøperne prioriterer aller høyest, er varme i setene, etterfulgt av blindsone-varsling og parkeringssensorer foran og bak. Dette er små, praktiske hjelpemidler i hverdagen som gir bedre komfort og sikkerhet.

ALLE VIL HA DETTE: Varme i setene står høyest på ønskelisten over utstyr nylbil-kjøpere ønsker seg. Foto: Rune Korsvoll
ALLE VIL HA DETTE: Varme i setene står høyest på ønskelisten over utstyr nylbil-kjøpere ønsker seg. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Selvkjørende, nei takk

Det nesten ingen ønsker seg er utstyr som gjør bilen helt selvkjørende eller mulighet for levering av pakker direkte til bilen – såkalt concierge services. Det førstnevnte er noe mange bilprodusenter har investert mange milliarder kroner i de siste årene uten å få det til å fungere i praksis. Tesla har markedsført bilene sine som selvkjørende i flere år, opplevd flere dødsulykker og blir nå etterforsket av amerikanske myndigheter.

Volvo påstod at de skulle ha selvkjørende biler på veien allerede i 2019-2020. Nå er det ingen som vet når det skjer. Fokuset er flyttet til utvikling av elektriske biler.

«Tøff», elektronisk motorlyd

Vi har tidligere omtalt flere av tingene på nei-takk-listen som rene gimmiker. Det ser ut som om bilkjøperne er enige. Noen bilprodusenter, Lexus er et eksempel, har montert små høyttalere inne i bilen som sender ut en «barsk», elektronisk motorlyd. Den er ikke barsk i det hele tatt og kundene vil ikke ha det.

JA TAKK: Firehjulstrekk står høyt oppe på listen over utstyr bilkjøpere ønsker seg i sin neste bil. Foto: Markus Pentikainen
JA TAKK: Firehjulstrekk står høyt oppe på listen over utstyr bilkjøpere ønsker seg i sin neste bil. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

VW brukte store summer på å utvikle en såkalt «gesture control», som ble introdusert i flere modeller for to-tre år siden. Den gjør at du skal kunne styre for eksempel radioen bare ved å vifte med hånden. Nesten ingen ønsker seg det heller.

Bruk pengene på noe nyttig

AutoPacific analytiker Robby DeGraff sier til nettstedet AutoBlog at det kan være flere årsaker til at noe at dette utstyret ikke er ønsket av nybilkjøperne. Det kan være at utstyret er ukjent eller at de ikke forstår hvilke fordeler det kan gi.

Uansett er svarene i undersøkelsen interessante. Det skal bli spennende å se hva bilprodusentene gjør videre. Kanskje de i stedet kan bruke pengene til å utvikle nyttige løsninger som går på miljø og sikkerhet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer