Tall fra Fjellinjen i september:

Diesel dominerer fortsatt i bomringene

Likevel var det nesten én million færre passeringer med fossildrevne biler i september, sammenlignet med september i fjor.

DYRT: Selv om salget av elbiler har tatt av, dominerer bensin og diesel fortsatt stort inn og ut av Oslo, viser nye tall fra Fjellinjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DYRT: Selv om salget av elbiler har tatt av, dominerer bensin og diesel fortsatt stort inn og ut av Oslo, viser nye tall fra Fjellinjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er nå ett år siden det ble innført tids- og miljødifferinsierte bomtakster i Oslo og Bærum. I løpet av denne perioden har trafikken fra bensin- og dieselbiler gått kraftig tilbake. I september 2018 var det 971.000 færre passeringer med biler som benytter fossilt brensel, enn i september 2017.

Det tilsvarer en nedgang på 12,4 prosent, skriver Fjellinjen i en pressemelding.

Færre biler totalt sett

Og selv om det har vært en økning på 496.000 passeringer med elbil, noe som tilsvarer hele 38,9 prosent flere passeringer enn samme tid i fjor, har de økte bomtakstene og rushtidsavgifter ført til færre passeringer i bommene, 4,9 prosent nedgang, for å være nøyaktig.

Det gjelder imidlertid døgnet sett under ett. I halvtimen før rushtidsavgiften trer i kraft (06-0630) var det derimot en økning i trafikken på 3,6 prosent, mens nedgangen var på 2,6 prosent i rushtiden.

Her ser du en detaljert oversikt over utviklingen det siste året:

Kilde: Fjellinjen
Kilde: Fjellinjen Vis mer

Som du kan se av tabellen, er trenden gjennom hele året omtrent som man skulle forvente: En nedgang i andel diesel- og bensinbiler og økning i andel elbiler.

Tre av fire er fortsatt fossilbiler

Det er imidlertid verdt å merke seg at fossilbiler fortsatt står for 73,1 prosent av alle passeringene. For ett år siden var tallet 79,4 prosent. Dieselbiler dominerer fortsatt, med 42,7 prosent, mens bensinbiler står for 30,4 prosent. Nedgangen har imidlertid vært vesentlig større for diesel, enn for bensin i perioden.

Men fortsatt passerer det mer enn tre dieselbiler for hver elbil, ifølge Fjellinjens statistikk.

Det er imidlertid mye som taler for at tallene vil fortsette å synke for fossilbiler. I august ble det for eksmpel for første gang solgt flere el- og hybridbiler enn fossilbiler her i landet. Myndighetene har imidlertid som mål at alle biler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler. Dette kan du lese mer om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer