Diesel og firehjulsdrift: Disse kan du velge blant

Firehjulsdrevne biler er som skapt for norske vinterveier. Dieselmotoren er som skapt for norske drivstoffpriser. Derfor er de to teknologiene i voldsom fremgang her i landet.

Publisert
Sist oppdatert

Så sent som i 1998 var det bare én av 16 norske nybilkunder som valgte diesel- fremfor bensinmotor (6,2 prosent). Siden den gang har dieselmotoren blitt mer etterspurt for hvert år som har gått, og i fjor valgte nesten fire av ti nybilkunder å satse på diesel (39,3 prosent). Og trenden ser på ingen måte ut til å snu - ved utgangen av februar i år hadde faktisk dieselandelen kommet opp i hele 50 prosent.

Én av fire velger firehjulsdrift

Men det er ikke bare dieselmotoren som har blitt mer populær her i landet. Også firehjulsdrevne biler har hatt en voldsom fremgang. I 1998 var bare 8,7 prosent av nybilene utrustet med drift på alle fire, i 2005 hadde 4x4-andelen kommet opp i 27,8 prosent. Det betyr at mer enn hver fjerde personbilkunde valgte drift på begge akslinger.

Større utvalg og høye drivstoffpriser

Den store diesel-fremgangen har selvsagt sammenheng med at dieselmotoren har gjennomgått en voldsom teknologisk utvikling de siste årene, noe som i sin tur har ført til at flertallet av dagens bilmodeller nå kan leveres med dieselmotor. Samtidig har økende drivstoffpriser ført til at stadig flere har blitt opptatt av forbruk. Nettopp det lave forbruket er dieselmotorens sterkeste side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer