Dieselbiler forurenser langt mer enn lovet

Internasjonale og norske studier viser at EU6-normen langt fra garanterer rene dieselbiler.

PUSTEVANSKER: Særlig på enkelte vinterdager, men også ofte ellers, sliter folk med nedsatt funksjon i luftveier og lunger på grunn av dårlig luftkvalitet som skyldes lokale utslipp. Disse stammer særlig fra dieselbiler, og her er det ikke CO2 vi snakker om men nitrogenoksider (NO) og avgasspartikler (PM). Foto: OLAV OLSEN/NTB SCANPIX
PUSTEVANSKER: Særlig på enkelte vinterdager, men også ofte ellers, sliter folk med nedsatt funksjon i luftveier og lunger på grunn av dårlig luftkvalitet som skyldes lokale utslipp. Disse stammer særlig fra dieselbiler, og her er det ikke CO2 vi snakker om men nitrogenoksider (NO) og avgasspartikler (PM). Foto: OLAV OLSEN/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april ble bomben sluppet om at det allerede fra kommende vinter kan bli forbudt å kjøre enkelte dieselbiler i storbyene. Avgjørelsen vil legges ut på kommunene.

Dette kom samtidig som det offentliggjøres en rapport om at nye dieselbiler slipper ut inntil 20 ganger så mye som Euro 6-kravene sier.

Det er Euro 6-normen Regjeringen legger til grunn når de ønsker å innføre mulighet for kjøreforbud.

Forurenser mange ganger mer

I en artikkel som nylig ble publisert på det danske nettstedet ing.dk, hevdes det at nye dieselbiler forurenser hele syv ganger mer enn det de er typegodkjent for.

Dette er basert på en studie foretatt av miljøorganisasjonen the International Council on Clean Transportation (ICCT).

ICCT hevder at NOx-utslippet fra nye dieselbiler bare har gått litt ned i løpet av de siste 15 årene, til tross for stadig strengere normer.

Les også: Så mye tørstere er bilene enn lovet.

Oppgitt utslipp kunstig lavt

- De nye kravene får ikke den forventede effekten fordi bilene bare lever opp til tall som oppnås i laboratorietester, og ikke hva skjer ute i trafikken, sier Peter Mock - leder i miljøorganisasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer