Dieseldyr - hva er det egentlig?

Hva lever de av? Hvordan ser de ut? Hvordan kan de gjøre skade? Hvordan bekjemper du dem? Vi gir deg minikurs.

Bildet viser bakterien Pseudomonas aeruginosa. Denne bakterien er en av en rekke mikrober som går under betegnelsen dieseldyr. Felles for dieseldyrene er at de kan spise hydrokarboner som finnes i diesel, parafin og fyringsolje. Foto: Janice Haney Carr, Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (Wikimed
Bildet viser bakterien Pseudomonas aeruginosa. Denne bakterien er en av en rekke mikrober som går under betegnelsen dieseldyr. Felles for dieseldyrene er at de kan spise hydrokarboner som finnes i diesel, parafin og fyringsolje. Foto: Janice Haney Carr, Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (Wikimed Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste bil- og båtinteresserte har hørt om dieseldyr. Men de færreste vet noe særlig om dem. Er det faktisk levende vesener vi snakker om?

Ja, dieseldyr er mikroorganismer, eller mikrober som de også kalles. Termen mikrobe er avledet av det greske ordet mikros, som betyr liten. Og en fellesnevner for mikrobene er at de som regel er så små at de kun kan sees i et mikroskop. Mikroberiket omfatter blant annet bakteriene, mykoplasmaene, protozoene samt en rekke sopp- og algearter.

Mange ulike typer

Vi har ikke klart å få klarhet i nøyaktig hvilke mikrober som inngår i dieseldyr-begrepet, men ifølge Ann-Cathrin Vaage, avdelingsleder ved produktteknisk kompetanse- og servicesenter i Statoil, utgjør sopptråder en stor andel av organismene vi kjenner som dieseldyr.

Les også: Hva skjer om du fyller feil drivstoff?

Avhengige av vann

Men hvordan skaper de problemer for oss mennesker? Mikrober finnes i luften vi puster inn hver dag og gjør vanligvis ingen skade. Men i enkelte miljøer, blant annet i drivstofftanker, vil de kunne formere seg og dermed skape problemer for oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer