DinSide anbefaler piggfritt

Diskusjonen om man skal ha pigger på vinterdekkene eller ikke, er nesten like klassisk som diskusjonen om hva som kom først – høna eller egget. Svaret er dessuten nesten like vanskelig å gi. Om det var egget eller høna som kom først, skal vi ikke begi oss ut på en diskusjon om, men vi holder en knapp på piggfrie dekk likevel.

Vi anbefaler piggfrie vinterdekk til de aller fleste.
Vi anbefaler piggfrie vinterdekk til de aller fleste. Vis mer
Publisert

Et dekk – enten det er et sommerdekk eller et vinterdekk – er alltid et resultat av kompromisser. Uansett hvor bra et dekk er, vil det alltid finnes et annet dekk som har bedre egenskaper på enkelte områder. Du kan gjerne kalle det skreddersøm – en dekkprodusent bestemmer seg for hvilke egenskaper som er viktigst for dem, og skreddersyr dekket til å imøtekomme disse egenskapene. Les mer om dekkets oppbygging her.

Men så er det slik at piggdekk og piggfrie dekk har grunnleggende forskjellige egenskaper, forårsaket av gummiblandingen. For et par år siden ble begrepet ”miljøpigger” innført. Dette er lettere pigger enn hva man brukte tidligere – konstruert for å redusere slitasjen på tørr asfalt. Og piggene fyller sin misjon på det området, men dekkprodusentene har blitt tvunget til å bruke en hardere gummiblanding på piggdekk for at disse lette piggene ikke skal falle ut.

Vil du gå rett til listen over de dekkene vi anbefaler? Klikk her!

Grunnleggende forskjeller

Og når dekket blir hardere, får det andre egenskaper, og jo hardere det blir, desto mer fjerner det seg fra egenskapene et piggfritt dekk har. Fordelen med en hard gummiblanding er at den lettere ”skjærer seg gjennom” slaps og søle, der et mykt piggfritt dekk har en tendens til å legge seg oppå slapsen (vannplaning). Det var dette momentet bladet Motor la spesielt stor vekt på i sin test av vinterdekk i forrige utgave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer