Disse bilene betyr trøbbel

Her er bilene som oftest trenger veihjelp - og bilene som nesten aldri må ha assistanse.

Dette er bilene som oftest må ha veihjelp, ifølge ADAC. Foto: Colourbox/ADAC
Dette er bilene som oftest må ha veihjelp, ifølge ADAC. Foto: Colourbox/ADAC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ting er så kjedelig som biltrøbbel.

I Norge er det motorfeil, startvansker og flatt batteri som er de vanligste årsakene til at norske bilister må få veihjelp av redningsselskapene.

Dette er helt i samsvar med en stor kartlegging fra ADAC, som er tilsvarende norske NAF. Det som er ekstra spennende med den tyske statistikken, er at de har en såpass stor bilpark at de kan føre statistikker på feilprosent fordelt på bilmodell.

Ut fra de tyske feilrapportene, kan de altså trekke konklusjoner om hvilke bilmodeller det er størst sannsynlighet for at du vil oppleve trøbbel som krever veihjelp, og med hvilke modeller det er minst sannsynlighet for at du trenger veihjelp.

I Norge fører man ikke feilstatistikker per bilmodell, fordi det ikke omsettes nok biler til at det blir statistisk signifikant.

12 biler med høy statistisk risiko for at du behøver veihjelp (i rødt), og 21 modeller som ytterst sjelden behøver veihjelp. Foto: ADAC
12 biler med høy statistisk risiko for at du behøver veihjelp (i rødt), og 21 modeller som ytterst sjelden behøver veihjelp. Foto: ADAC Vis mer


Klikk på bildet for stor versjon

Bilene med mest trøbbel

12 modeller kommer særdeles dårlig ut i ADACs veihjelpstatistikk. Dette er altså modeller som er overrepresentert i veihjelpsstatistikkene. Kjører du en av disse bilene, har du altså statistisk sett høyere risiko for å måtte ringe etter veihjelp, enn med en gjennomsnittsbil.

Har du hatt en bil med hyppig bruk for veihjelp? Fortell om det i debatten nedenfor. Vi ber deg om å holde debatten saklig.

I statistikken er det tatt høyde for antall nybilregistreringer for hver av modellene hvert år, samt antall kjøretøyer registrert i Tyskland totalt. Det er også tatt hensyn til antall kjørte kilometer per år, av hver modell. Ingen av modellene er eldre enn seks år, og det er et kriterium for at de skal ha blitt produsert relativt uendret i minst tre av disse årene. 93 modellrekker oppfyller disse kriteriene for årets statistikk, og det er altså av disse 93 modellene at de 12 i bunnen og de 21 i toppen utmerker seg.

Her er bilene som kommer dårligst ut, med størst fare for å utsette deg for trøbbel langs veien:

Smart fortwo (da spesielt de eldre årsmodellene) og Chevrolet Matiz (spesielt 2008-årgangen) utpekes til de aller verste i dette henseende.

Disse bilene betyr trøbbel


  Smart fortwo
  Chevrolet Matiz
  Fiat Punto
  Ford Mondeo
  Ford S-Max
  Honda Jazz
  Hyundai i20
  Hyundai i30
  Opel Zafira
  Peugeot 308
  Seat Ibiza/Cordoba
  WV Eos

Nå har det blitt ganske enkelt for bilbergerne å hjelpe deg på stedet - de trenger ikke engang åpne panseret for å finne ut hva som feiler bilen din! Her kan du se hvordan analyseverktøyet virker

De beste bilene

I den andre enden av veihjelpstatistikken, finner vi altså bilene som du er minst sannsynlig å måtte ringe etter veihjelp med. VW Fox utpekes som aller best av småbilene, og etterfølger Ford Ka - som ble utpekt som den beste småbilen med minst risiko for behov for veihjelp, i 2011.

Fox har vært en av Europas mest solgte småbiler, men har aldri vært importert til Norge.

Audi, BMW og Mercedes er merker som kommer veldig godt ut i veihjelpstatistikken.

Bileierne av disse modellene, måtte ytterst sjelden ringe etter veihjelp i 2012:

  VW Fox
  Audi A1
  Audi A5
  Audi A6
  Audi Q5
  BMW 1-klasse
  BMW 3-klasse
  BMW 5-klasse
  BMW X1
  BmW X3
  Citroën C1
  Citroën Picasso
  Ford Ka
  Mercedes A
  Mercedes B
  Mercedes C
  Mercedes GLK
  Mini
  Nissan Micra
  Peugeot 206
  Renault Twingo

– Gir et godt bilde av veihjelpshendelsene

Som du også kan se av listen, kommer Audi, Mercedes og BMW spesielt godt ut. Ifølge ADAC, er imidlertid ikke listen påvirket av merkespesifikke mobilitetsgarantier eller veihjelpsordninger.

Helmut Schmaler i ADAC forteller til DinSide at veihjelpstatistikken kun omfatter tilfeller der ADAC-medlemmer har bedt dem om hjelp.

– Vi har ikke tatt i betraktning de tilfellene der sjåføren har kontaktet produsentens mobilitetstjeneste, like lite som vi har tatt med tilfellene av selv- eller nabohjelp, eller der de har tatt kontakt direkte med et verksted, sier Schmaler til DinSide.

Han forteller videre at alle produsentene eller importørene har en egen veihjelpstjeneste eller tilbyr dette via en tredjepart - og at alle merkene stiller likt på den måten. ADAC sorterer også ut de tilfellene der de rykker ut på nødanrop som er videreformidlet fra en produsents veihjelpstjeneste.

Statistikken skal derfor ikke være farget av eventuelle merkespesifikke veihjelpstjenester.

Uavhengige undersøkelser viser at ADACs medlemmer ville ringe til dem i 70 prosent av tilfellene hvor de har behov for veihjelp, og kun 4 prosent vil tenke på en produsents mobilitetsgaranti i slike tilfeller, ifølge Schmaler. Resten får hjelp fra andre steder.
Tilfellene hvor man av forskjellige grunner får hjelp av produsentens nødnummer, er ifølge Schmaler ubetydelig.

– Fordelingen av bilmodellene hos ADACs medlemmer er også identisk med det nasjonale gjenomsnittet. Med de rundt 30 millioner bilene til våre medlemmer, som er mer enn halvparten av den nasjonale bilbestanden, gir vår veihjelpstatistikk et godt bilde av fordelingen av veihjelpshendelser i Tyskland, sier Schmaler til DinSide.

– I forhold til vår flåte med 1.700 sjåfører og over 1.100 avtalepartnere, i tillegg til de øvrige reparasjonene som blir formidlet til oss, er den andelen av veihjelpstilfeller som unngår oss, heller ubetydelig, sier Schmaler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer